Hlavní obsah

Obstrukce mohou ČSSD přinést jen krátkodobé efekty, shodují se politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politologové se shodují, že sloučení diskuse k reformním zákonům, k čemuž se vládní koalice uchýlila, aby omezila obstrukce opoziční ČSSD, je nekorektní. Rozdílné názory naopak mají na to, zda ČSSD má šanci uspět u Ústavního soudu (ÚS). Koalice díky svému postupu v neděli prosadila klíčové body penzijní, sociální i zdravotní reformy.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD David Rath s šéfem strany Bohuslavem Sobotkou

Článek

Postup koalice může opozici v očích části veřejnosti krátkodobě pomoci, ale z dlouhodobého hlediska jsou prý nynější půtky nicotné.

"Mělo to symbolický význam. Sociální demokraté ukázali veřejnosti, že bojovali, i když to byl předem prohraný boj," hodnotí vývoj ve Sněmovně politolog Rudolf Kučera.

Za dva roky si nikdo nevzpomene, že nějaké obstrukce byly
politolog Jan Outlý

Za nepřijatelné považuje omezení rozpravy ze strany vládní koalice. "To že se tam vypovídávali, to je demokracie," myslí si. Vládní koalice by podle něj měla změnit jednací řád a neporušovat ten platný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Členové vlády poděkovali ženám ve Sněmovně za jejich výdrž.

Na druhou stranu se politolog neztotožňuje s názorem ČSSD, že způsob rozpravy omezil legitimitu přijímaných zákonů. Obsah norem podle něj nesouvisí se schvalovacím procesem. U soudu tento argument zřejmě neuspěje, myslí si.

Obstrukce jsou hrou vabank, tvrdí Dvořáková

Podle politologa Jana Outlého o sobě ČSSD dala sice mediálně vědět, ale vzhledem k tomu, že do voleb je ještě daleko, strategický význam obstrukční týden neměl. "Za dva roky si nikdo nevzpomene, že nějaké obstrukce byly," myslí si.

Případná ústavní stížnost by podle něj měla smysl, kdyby sociální demokraté v čase určeném k rozpravě sdělovali připomínky k projednávaným zákonům. Protože se však nevyjadřovali k věci, nezní věrohodně, že byli omezením rozpravy poškozeni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Omezení rozpravy považuje za negativní politoložka Vladimíra Dvořáková. Není si ale jista, zda koalice porušila jednací řád, jak tvrdí ČSSD. Šanci na úspěch u Ústavního soudu sociálním demokratům dává menší než v případě stížnosti, která se týkala loňského souboru škrtů v sociální oblasti. Koalice balík opatření prosadila s využitím vyhlášení stavu legislativní nouze, ÚS pak kvůli tomu část škrtů zrušil. Dal nicméně vládě šanci k jejich novému prosazení procedurálně správným způsobem.

Obstrukce ve Sněmovně jsou podle Dvořákové pro stranu, která je použije, u voličů vždy hrou vabank. Dá o sobě sice vědět, někdy ale veřejnost situaci vyhodnotí tak, že by se politici měli chovat reálně a racionálně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám