Hlavní obsah

Mečl vystřídal Rampulu v čele pražských žalobců, zatím dočasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze byl jmenován Stanislav Mečl. Vedením úřadu byl pověřen do konce ledna 2012. Ve funkci nahradí Vlastimila Rampulu, kterého na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Článek

Doba Mečlova pověření se může změnit podle toho, kdy a jak bude uzavřen případ odvolání Rampuly. Ten se proti vynucenému odchodu z funkce, které považuje za protiprávní, hodlá bránit správní žalobou.

Mečl doposud působil na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) coby náměstek pro oblast legislativně-analytických a netrestních agend, vnitřní správy a kabinetu.

Podle Zemana by se měl Mečl zaměřit na skutky závažné hospodářské kriminality.

Ministr odvolal Rampulu letos v červenci. Rampula se proti rozhodnutí odvolal. Správní řízení nicméně ministrovo rozhodnutí potvrdilo. Rampula v čele pražského státního zastupitelství byl kritizován za údajné zásahy do některých kauz. [celá zpráva]

Další změna by mohla přijít na jaře

Zeman koncem října Právu sdělil, že poté, co Mečlovi vyprší dočasné pověření, rád by navrhl ministrovi definitivní jmenování nového šéfa pražských vrchních žalobců. Koho by do této funkce chtěl, to zatím odmítl komentovat.

Podle zdroje Práva má Zeman naprosto jasno - chce za vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Ta je prezidentkou Unie státních zástupců a náměstkyní šéfa ústeckých krajských žalobců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám