Hlavní obsah

Schválené reformy se dotknou všech

Sněmovní šestidenní jednací maraton, který místy připomínal spíš martyrium, ukončilo v noci na pondělí závěrečné hlasování. Vládě se podařilo prosadit reformní zákony, které se dotknou drtivé většiny občanů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Již v průběhu týdne kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) prosadil navzdory obstrukcím a nesouhlasu opoziční ČSSD novelu o stavebním spoření. Ta snižuje výši státního příspěvku na maximálně 2000 korun ročně a zavádí zdanění připsaných úroků.

Z neděle na pondělí došlo na další hlasování. Přijata byla další část zdravotnické reformy. Záchranáři dostanou právo vstupovat do cizích objektů, požadovat pomoc od lidí v místě zásahu i možnost neposkytnout pomoc v případě, že by se sami ocitli v ohrožení. Dojezdová doba záchranky se prodlouží z 15 na 20 minut.

Další ze zákonů omezují umělé oplodnění 49. rokem ženy, mění pravidla pro změnu pohlaví, sterilizaci, zavádí pojišťovnou hrazené očkování dívek proti rakovině děložního čípku či posilují práva pacientů.

Vyšší DPH půjde na reformu penzí

O příštího roku vzroste snížená sazba DPH z 10 na 14 procent. Od roku 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Doposud je základní sazba 20 procent.

Vláda chce peníze získané na základě zvýšení DPH použít na krytí schodku důchodového účtu.

Nezaměstnaní budou muset pracovat pro obec

Schválení se dočkala i sociální reforma. Ta zavádí lidem nezaměstnaným déle než dva měsíce povinnost vykonávat 20 hodin týdně veřejně prospěšnou práci pro obec. Pokud dotyčný odmítne, může přijít o podporu a bude vyřazen z evidence úřadu práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Každý den a pořád dokola. Ladislav Sčuka (vlevo) své směně nejen velí, ale také s ní uklízí.

Podá-li člověk výpověď z místa, které mu zprostředkoval úřad práce, může se do evidence nezaměstnaných znovu přihlásit až za šest měsíců. Nárok na podporu budou mít lidé, kteří v předešlých dvou letech odpracovali alespoň 12 měsíců. Nově se do systému dostanou i studenti, kteří pracují a platí si pojištění

Výrazně, a to z 10 000 na 100 000 korun, stoupnou pokuty za nelegální zaměstnávání.

Handicapovaní dostanou sociální karty

Součástí sociální reformy je i změna ve vyplácení dávek a příspěvků. Ty se budou vyplácet pouze na úřadech práce. Držitelé průkazů ZTP, ZTP/P a TP dostanou místo nich tzv. sociální karty. Na jejich základě budou dostávat dávky, karty mohou sloužit i jako platební karta.

Příspěvek na péči dostanou přímo handicapovaní, nikoliv poskytovatelé služeb.

Foto: Profimedia.cz

Rodičovský příspěvek bude zastropován částkou 220 000 korun, přičemž si rodina bude moci zvolit délku rodičovské.

Příspěvek na bydlení bude možné během deseti let pobírat pouze sedm let. Omezení nebude platit pro seniory nad 70 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám