Hlavní obsah

Lanovka na Ještěd si týden odpočine

Právo, sz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Od pondělí 7. listopadu až do příští neděle nepojede kabinová lanovka Českých drah na Ještěd. Pravidelná technická odstávka bude letos o týden kratší než v minulých létech.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ještěd

Článek

„Na jaře jsme uskutečnili náročnější třítýdenní revizi. Při ní jsme vyměnili jednu kabinu a nosná lana,“ řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Dodal, že teď jsou na řadě nové koncovky na druhé kabině a celkové revizní práce.

Lanovka znovu vyjede ráno v pondělí 14. listopadu podle jízdního řádu. Od zahájení provozu v roce 1933 vyvezla na vrchol Ještědu téměř 40 miliónů pasažérů a dodnes patří k nejoblíbenějším atrakcím Liberecka.

Každá ze dvou kabin lanovky pojme 35 cestujících a na 1000 metrů vysoký vrchol je vyveze za 4 minuty s kapacitou 1050 lidí za hodinu. Šikmá délka trati je 1188 metrů, nejvyšší sklon přes 55 procent a maximální výška kabiny nad terénem je 30 metrů. Kabiny mohou jet rychlostí až 36 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám