Hlavní obsah

ČSSD se fláká a pak brečí, zuřil Nečas ve Sněmovně

Premiér Petr Nečas (ODS) se v neděli ostře opřel do poslanců sociální demokracie. Podle něj nyní desítky hodin obstruují, zatímco při dřívějších debatách o reformních návrzích se prakticky nevyjadřovali. Nečas reagoval na vystoupení místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, který hovořil o svém bratrovi, jenž trpí částečnou ztrátou sluchu.

Článek

Na pořad se rovněž vrátil příběh devadesátileté babičky, o níž hovořil Zaorálek v sobotu. Podle něj jej v pracovně navštívila paní, která si stěžovala na to, že byla kvůli úřadům v podstatě vyhozena z bytu a skončila na ulici. Zaorálek se k této osobě v neděli vrátil s tím, že mu předseda pražské ODS Boris Šťastný poslal dopis, v němž žádá o osobní údaje oné paní, aby mohli být konkrétní úředníci potrestáni. Podle Zaorálka jí však už bylo pomoženo jiným způsobem.

Místopředseda soc. dem. pak pokračoval emotivním příběhem o svém bratrovi, který se narodil se sedmdesátiprocentní ztrátou sluchu. Jeho vyprávění v sále vyvolalo řadu reakcí.

Na to později navázal rozzlobeně Nečas. "Pánové a dámy z ČSSD mohli tyto problémy řešit, mohli řešit problémy devadesátiletých babiček, paní učitelky na malém městě či svého bratra v legislativě. Ale to by museli pracovat, to by se nesměli flákat," prohlásil Nečas, kterému místy zlostí přeskakoval hlas.

"A teď brečí"

Jako příklad selhání soc. dem. si ministerský předseda vybral novelu zákona o hmotné nouzi, kterou vrátil do Sněmovny Senát. Nečas započal s výčtem případů, kdy podle něj ČSSD měla možnost vystoupit, ale neučinila tak. Uvedl, že ve druhém čtení zákona ve Sněmovně vystoupil pouze jeden sociální demokrat na čtyři minuty a ve třetím čtení jen dva dohromady na pět minut.

"A teď nám tady brečí," prohlásil rozzlobeně Nečas.

Zaorálkovi se kritika premiéra nelíbila. K jeho výtkám uvedl, že v prvním čtení, o kterém se Nečas nezmínil, vystoupili soc. dem. desetkrát, nebo dokonce jedenáctkrát, a to je prý slušný příspěvek.

Podle kuloárních informací by se mohlo o zákonech hlasovat nejdříve dnes po 22. hodině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám