Hlavní obsah

Karviná si oddechla, namísto povodní zničeného mostu přes Olši už stojí nový

Právo, plk
Karviná

Každodenní dopravní kolapsy v Karviné a jejím bezprostředním okolí končí. O půlnoci ze soboty na neděli byl totiž zprovozněn nový most přes Olši, přes který vede silnice vedoucí do města od Ostravy. Objížďky trvaly půl roku a vyžádalo si je poškození pilíře při loňské povodni.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nový most v Karviné

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se pustilo do bourání starého mostu v březnu, kdy byla doprava svedena do dvou pruhů. V dubnu muselo zhruba 20 000 řidičů denně jezdit podle semaforů a od května byl most uzavřen úplně.

„Loňské povodně prohloubily trhlinu na pilíři, a proto bylo nutné most zbourat a postavit nový,” vysvětlil před časem karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) a dodal, že objížďky ještě více upozornily na chybějící obchvat města.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nový most v Karviné

Za stavbu nového mostu zaplatilo ŘSD 180 miliónů korun. „Původně jsme předpokládali, že budeme stavět jednopolový most, ale to nešlo kvůli poddolování. Proto se udělal třípolový most s tím, že v korytě není pilíř, takže její průtočnost je daleko lepší,“ objasnil Lubomír Hýbl z ŘSD.

Délka nového mostu přes řeku Olši je 134 metrů, oblouky jsou dlouhé 67 metrů a jejich výška 10 metrů. Váha mostu dosahuje 710 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám