Hlavní obsah

Ostravský primátor Kajnar obhájil post šéfa moravskoslezské ČSSD

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I další dva roky povede soc. dem. v Moravskoslezském kraji ostravský primátor Petr Kajnar. Rozhodli o tom účastníci krajské konference ČSSD v Petřvaldě u Karviné. Ti také schválili kandidátní listinu pro krajské volby v roce 2012, lídrem kandidátky a kandidátem na hejtmana se stal současný krajský náměstek Miroslav Novák.

Článek

Pro Kajnara, jako předsedu krajského výkonného výboru (KVV) hlasovalo 114 ze 127 delegátů krajské konference, Novák získal ze stejného počtu hlasovacích lístků ještě o tři hlasy víc. Ani jeden z nich neměl protikandidáta.

„Velmi si vážím masivní podpory a příští týden začínáme společně pracovat,“ řekl krátce po svém zvolení za krajského volebního lídra Novák, jehož prioritou, pokud se stane hejtmanem, má být získávání financí z evropských fondů a podpora podnikatelů ze severní Moravy a Slezska.

Staronový moravskoslezský šéf ČSSD Kajnar pak vyzval ostatní účastníky jednání: „Pojďme se společně prosadit tak, abychom nemuseli říkat, že jsme poslední z hlediska toho, co přichází z Prahy.“

Delegáti konference schválili i dalších 16 členů KVV, sedmičlennou krajskou kontrolní komisi i zbylých 64 kandidátů a 18 náhradníků pro krajské volby. Potvrdili navíc i kandidáty pro tři senátní okrsky, které čekají volby v příštím roce. V obvodě 68 - Opava tak bude ČSSD reprezentovat Vladimír Plaček, v senátním obvodě 74 - Karviná bude post obhajovat starosta Bohumína Petr Vícha a v ostravském obvodě 71 vyšle soc. dom. do boje o senát starostu obvodu Ostrava-Jih Karla Sibinského.

Jediným sporným bodem konference byl protest „malých“ okresů: Bruntál, Nový Jičín a Opava proti tomu, že mají na krajské kandidátce sotva poloviční zastoupení oproti okresům Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek.

„V rámci očekávaného volebního výsledku je rozdělen počet mandátů tak, aby byly okresy zastoupeny podle počtu obyvatel, případně podle členské základny. Dokonce Ostrava má míň, než by měla mít. Myslím proto, že kandidátka je vyvážená, ale chápu zástupce menších okresů, protože to těžko vysvětlují ve svých domovských organizacích,“ vysvětlil Kajnar, který očekává, že ČSSD může v příštím roce v krajských volbách minimálně opět získat stávajících 31 mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám