Hlavní obsah

Poslanci ve Sněmovně zívají a usínají. V neděli chtějí ale nastoupit také

Právo, ada

Nemůžeme to vzdát. Věta, která po čtyřech nekonečných dnech plných nočních jednání zni ze sněmovní koalice i opozice. Obstrukce, kterou soc. dem. a komunisté bojují proti vládním reformám, sice už znavuje většinu poslanců, ale ani jeden tábor nechce být za sraby, kteří podlehnou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Spící Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

„Už je to v takovém klinči, že se nedá couvnout,“ okomentoval v kuloáru situaci šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Na adresu poblíž stojícího Františka Bublana (ČSSD) pak poznamenal: „Jak to budete dělat vy, katolíci, v neděli, kdy byste neměli pracovat?“ Odpovědí mu byl jen potutelný úsměv a výrok, že práce je prostě přednější.

Minimálně do neděle je totiž opozice ochotná táhnout svou obstrukci. Tím spíš, že koalice se rozhodla procedurálními fintami takříkajíc zatnout opozici tipec a co nejvíc omezit možnosti vystoupení všech poslanců. Každý z kritiků reforem tak má šanci dvakrát deset minut, což ČSSD chce napadnout u Ústavního soudu.

Opozice se omluvila zaměstnancům komory

Soc. dem. a komunisté proto v pátek přišli s novou taktikou: ještě než se znovu vrátili k debatě o reformách, střídaly se u mikrofonu desítky poslanců s návrhy na rozšíření programu schůze. Spolu s odůvodněním pro každého pět deset minut zdržování dobrých.

Navzdory vzájemné naštvanosti ale některé poslance humor neopustil. „Snažil jsem se pošťouchnout Ratha, aby bylo trochu veselo,“ nechal se slyšet ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Neuspěl. Rath nejspíš čekal, až v noci opět nastoupí se svou „třetí útočnou směnou“, jak překřtil noční směnu.

Zato zaměstnancům příliš do smíchu není. Poslancům vždy musí být k dispozici personál, číšníky a kuchaře nevyjímaje. „Jsou to profíci, uznávám, že nás musí mít plné zuby, ale nedá se nic dělat,“ pravil Kováčik. Opozice se v pátek všem zaměstnancům Sněmovny veřejně omluvila.

A aby toho nebylo málo, v kuloárech se proslýchá, že opozice to chce koalici osladit žádostmi o další mimořádné schůze.

Reklama

Výběr článků

Načítám