Hlavní obsah

Unikátní záběry z kabiny vojenského airbusu během cesty do Kosova

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Airbus A-319CJ je dvoumotorový proudový dopravní a přepravní letoun určený k přepravě osob a nákladů na velké vzdálenosti. Je využíván Armádou České republiky k cestám mezi Prahou a zahraničními misemi. Novinkám se podařilo pořídit záběry z kabiny letounu, který mířil z Prahy-Kbel do kosovské Prištiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na nádherné záběry z letu airbusu z Prahy do KosovaVideo: Novinky

 
Článek

Airbus A-319CJ slouží armádě především k přepravě vojáků zpět do ČR po splnění operačního úkolu. Stroj se pohybuje cestovní rychlostí 840-850 kilometrů v hodině a letí ve výšce 11 kilometrů.

Foto: Novinky

Posádku letadla tvoří kapitán letounu, druhý pilot, palubní inženýr a tři palubní průvodčí.

Foto: Novinky

Kromě letů s běžnými cestujícími lze letadlem transportovat nemocné nebo raněné. Stroj se dá upravit na plnou verzi se dvěma lůžky pro těžce raněné a čtyřmi pro raněné lehce. Další verzí jsou čtyři lůžka pro lehce raněné a jedno pro raněného těžce. Úprava pak trvá zhruba čtyři až pět hodin.

Foto: Novinky

Zdravotníci mají na palubě k dispozici nejmodernější přístroje, kterými bývají vybaveny jednotky intenzivní péče v běžných nemocnicích. Patří mezi ně defibrilátor, monitor životních funkcí, dýchací přístroj, infuzní pumpa nebo odsávačka. Přístroje napájí elektrická energie ze zdroje letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám