Hlavní obsah

Po třech letech vztyčil poslanec ve Sněmovně prostředníček

Právo, Novinky, ada, nig, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stěny Sněmovny opět spatřily vztyčený prostředníček, tentokrát to byl prst poslance Věcí veřejných Víta Bárty. Neformální lídr VV se tak zařadil po bok Mirka Topolánka (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09), kteří se k obscénnímu gestu v minulosti také uchýlili.

Článek

Naposledy vztyčil prostředníček ve Sněmovně Kalousek směrem k poslanci ČSSD Davidu Rathovi v prosinci 2008. Před ním toto gesto použil někdejší premiér Topolánek, který je obrátil do opozičních lavic, ale později se hájil tím, že chtěl dát najevo, že ministr Kalousek "je jednička".

Bárta zvedl prostředníček při hlasování během čtvrteční noci a na fotoaparát jej zachytil fotograf serveru parlamentnilisty.cz. Bárta se brání, že gesto bylo neúmyslné.

Gestem se cítí být uraženi sociální demokraté, kteří se domnívají, že právě jim bylo věnováno. Hodlají proto pohnat Bártu k mandátovému a imunitnímu výboru, který mimo jiné střeží úroveň sněmovní politické kultury.

„Během několika dnů podám mandátovému výboru návrh na zahájení disciplinárního řízení,“ řekl Právu Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že jeho podnět se nebude týkat jen Bártova zdviženého prostředníčku, ale také jeho vyjádření z tohoto týdne, kdy prohlásil, že parlament je na prd. Hamáček už má v ruce fotografii, která Bártu z vulgárního gesta má usvědčit.

„Jsem pro zahájení disciplinárního řízení,“ řekl Právu člen daného výboru Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že Bártovo gesto je nejen vulgární, ale také znevažuje parlament. Také bude výbor žádat záznamy ze sněmovních televizních kamer, aby mohl případné Bártovo provinění důkladně posoudit.

Bárta: Nejsem hrubián a vulgarity nepoužívám

Sám Bárta se hájí tím, že to tak nemyslel. „Na opozici jsem neukazoval vulgární pozdrav. Nic takového si neuvědomuji. Pokud mne fotografové při něčem takovém nafotili, tak to je momentka, která toto symbolické gesto možná znázorňuje, ale ne proto, že bych něco takového ukazoval, ale proto, že jsem při gestikulaci, či zdůraznění hovoru, náhodou zvedl prst,“ uvedl v tiskovém prohlášení Bárta.

„Nejsem hrubián a vulgární gesta nepoužívám ani v soukromém životě, natož při zasedání parlamentu,“ ohradil se dále poslanec. Jeho manželka, místopředsedkyně véčkařů a Sněmovny Kateřina Klasnová Právu řekla, že si ničeho nevšimla. „Asi jsem nebyla v tu chvíli v sále,“ poznamenala.

Může přijít i o jeden plat

V případě zahájení disciplinárního řízení by mohl Bárta dostat pokutu až do výše jednoho měsíčního platu, který bez náhrad činí 83 300 korun. Anebo může pokutě i uniknout a poslanci se spokojí jen s omluvou.

Tímto způsobem uniknul pokutě také Topolánek, který se omluvil, což poslancům postačilo.

Bártu přitom mandátový a imunitní výbor řešil v uplynulých měsících už jednou. To ve chvíli, kdy policie požádala o jeho vydání k trestnímu stíhání kvůli podezření z úplatkářství. Poslanci policii vyhověli.

Ještě na začátku volebního období Bárta hřímal ve Sněmovně, že ať už se to někomu líbí, nebo ne, Věci veřejné představují nový proud politické kultury. Nyní se ale spíše zařadil mezi politické matadory a veterány. Mezi ně lze zařadit i exministra vnitra Ivana Langra (ODS), který začátkem roku 2009 ukázal ve sněmovních kuloárech prostředníček novinářce ČT, která ho požádala o rozhovor.

Anketa

Věříte Vítu Bártovi, že vztyčený prostředníček ve Sněmovně bylo jen bezděčné nic neznamenající gesto?
Ano
75,4 %
Ne
24,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30953 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám