Hlavní obsah

Dobeš nechá prověřit školu kvůli sexuální výchově

Právo, Lukáš Bek
Praha

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v pátek pověří Českou školní inspekci, aby provedla kontrolu na základní škole Kuncova v Praze 13. Její ředitel Pavel Petrnoušek, který je zároveň autorem kapitoly Didaktické náměty v Sexuální příručce, chce dát výpověď učitelce francouzštiny Arjaně Shameti. Ta veřejně kritizovala způsob, jakým šéf školy vyučuje sexuální výchovu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Pro mě je navýsost pobuřující, že na základě takového projevu u paní redaktorky Jílkové v ČT učitelka podstoupila velmi dehonestující rozhovor s ředitelem školy,“ uvedl Dobeš na tiskové konferenci poté, co se v pátek s Shameti sešel a nabyl dojmu, že se jedná o erudovanou učitelku, která se stala ombudsmankou dětí.

Ministerstvo školství také učitelce poskytne právní podporu. Dobeš se rovněž chce setkat se starostou Prahy 13, poslancem Davidem Vodrážkou (ODS). Městská část je zřizovatelem školy.

Dobeše především pobouřilo, že podle ředitele učitelka v pořadu ČT vynášela tajné informace o sexuální výchově. „Jestliže na Praze 13 pro třináctileté děti se navléká kondom na vibrátor, jestliže třináctiletým dívkám je doporučována antikoncepce, protože se jim zlepší pleť, tak o tom je povinen pan ředitel informovat rodiče,“ uvedl Dobeš. [celá zpráva]

Podle slov učitelky v pořadu se jí žáci svěřují, že se v hodinách vedených Petrnouškem stydí. Výchova je jim prý nepříjemná a urážející. Podle Shameti si měli chlapci a děvčata navzájem říkat, zda již masturbovali či mají menstruaci. Děti se prý ale bojí odmítnout účast na takové výchově, protože proti nim stojí autorita ředitele.

Anketa

Jste pro vyučování sexuální výchovy na ZŠ?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 6736 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám