Hlavní obsah

Poslanci se vyspali, přetahování o reformy bude pokračovat dopoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Alespoň trochu spánku si dopřáli poslanci, kteří se dva dny a dvě noci ve Sněmovně přeli při projednávání reformních zákonů vrácených Senátem. Čtvrteční jednání Sněmovny skončilo na návrh ODS zhruba 20 minut před půlnocí. Pokračovat má až po přerušení páteční mimořádné schůze svolané na žádost koalice, která má začít v 09:00.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Nečas na schůzi Sněmovny

Článek

Přerušení předcházela silná kritika ze strany opozice, které se nelíbilo, že vládní koalice prosadila sloučení rozpravy k vráceným zákonům do jednoho bodu. Koalice to zdůvodnila snahou zamezit obstrukcím opoziční ČSSD.

I v pátek by poslanci měli jednat o reformních zákonech do půlnoci. Koalice údajně plánuje i sobotní a nedělní zasedání; začínat by se mělo vždy v 09:00 a končit také o půlnoci.

ČSSD hájí obstrukce

Sociální demokraté naopak tvrdí, že mají na obstrukce nárok. Argumentují rozhodnutími Ústavního soudu o omezování práv poslanců. "Používáme nástroj, který máme z Ústavy," prohlásil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Také komunisté mluví o protiústavním postupu. Předseda KSČM Vojtěch Filip dokonce vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby se styděl.

Nečas mimo jiné řekl, že ve Sněmovně je veden bezprecedentní pokus zablokovat tuto instituci a vládní agendu. Kroky sociální demokracie podle něj nejsou přiměřené.

Ve sporu jde o čas, po který by mohla opozice obstruovat. Koalice prosadila prakticky to, že poslanci budou moci vystoupit dvakrát po deseti minutách v celé sloučené rozpravě. Opozice by tedy mohla řečnit nejvýše asi 25 hodin. Pokud by mohli opoziční poslanci mluvit 20 minut ke každému ze 14 bodů, projevy by mohly zabrat zhruba dva týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám