Hlavní obsah

Papalášem roku zvolen Klaus, druhý je Rath

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus byl ve čtvrtek na základě internetového hlasování zorganizovaného pořadateli Festivalu politické písně Sokolov 2011 vyhlášen Papalášem roku. Hlas mu dalo 2677 lidí, jen o dvě stovky hlasů méně dostal loňský vítěz ankety, středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Foto: Ezequiel Scagnetti, Reuters

Prezident Václav Klaus přichází na mimořádný summit EU k Libyi.

Článek

Cenou chtějí organizátoři i hlasující poukazovat na negativní jevy v české politice. Výsledky dnes organizátoři ankety vyhlásili na koncertech v pražských klubech Vagon a Rock Café.

Vítězem kategorie Skokan roku se stal předseda Věcí veřejných Radek John; vítězstvím v kategorii Prasárna roku hlasující ohodnotili uzavření koalice na pražské radnici mezi ODS a ČSSD.

"Zvítězil Václav Klaus a na záda mu dýchal David Rath, ten souboj byl opravdu těsný," řekl ČTK pořadatel ankety Miroslav Balatka. Prostřednictvím internetových stránek www.ceskypapalas.cz pořadatelům přišlo přes 20.000 hlasů; z jednoho počítače bylo možné tentokrát zaslat tři hlasy.

Bodovali také Dobeš, Bárta, Chalupa, ale i Hušák

Za Klausem a Rathem se v hlasování o titul Papaláš roku umístili ministr školství Josef Dobeš (VV) a Vít Bárta z téže strany; lidé nezapomněli poslat hlasy ani ministrům životního prostředí Tomáši Chalupovi (ODS) a ministrovi kultury Jiřímu Besserovi.

Radek John si v kategorii Skokan roku vedl suverénně; k vítězství mu pomohlo 1725 zaslaných hlasů. Přes tisícovku hlasů lidé zaslali také bývalému šéfovi Sazky Aleši Hušákovi a lékaři Jaroslavu Bartákovi, kterého stíhá policie kvůli sexuálnímu napadání jeho asistentek.

Těsný byl výsledek i v kategorii Prasárna roku. Zatímco vítězným architektům koalice na pražském magistrátu přišlo 1224 hlasů, jen o 28 méně jich přišlo aktérům kauzy exministra životního prostředí a nynějšího místopředsedy ODS Pavla Drobila. Obžalobu z nepřímého úplatkářství na jeho bývalého poradce Martina Knetiga podala v pondělí státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Zasláním dalších hlasů lidé poukazovali například i na boj o kůrovcem zasažené stromy na Šumavě, investice některých pražských radnic do firmy Key Investments či kontroverzní výběrové řízení na likvidaci starých ekologických škod.

Cílem je ukázat stav politické kultury

Cílem ankety je podle pořadatelů humorným způsobem reflektovat současný stav politické kultury v České republice. "V podstatě si ale děláme srandu z něčeho, co vlastně k smíchu vůbec není," míní Balatka.

Festival politické písně Sokolov si vypůjčil název od svého komunistického předchůdce nechvalně známého z dob před rokem 1989. Letos se koná již potřetí, uplynulé dva ročníky se uskutečnily právě v Sokolově. Suverénním vítězem premiérového ročníku byl někdejší předseda vlády Jiří Paroubek.

Ke změně místa konání pořadatele vedla potřeba finančních úspor; přehlídku podporovala sokolovská radnice, letošní příspěvek jim ale připadl příliš malý. "Paradoxně je pro nás levnější udělat to v Praze. V Sokolově to byl velký open air festival a tady to děláme v komornějším duchu," vysvětlil Balatka.

Na programu přehlídky uspořádané ve dvou klubech v centru metropole byla vystoupení kapel Garage, Poletíme?, Peneři Strýčka Homeboye, Banana Split a Gott Revival a skupina Kujooni s Ester Kočičkovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám