Hlavní obsah

Obžaloba druhého muže pražského magistrátu začíná štěpit koalici ODS s ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Právo, trj

Koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu řeší po roce fungování vážný problém. Přinesla ho obžaloba prvního náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD), kterou na něho podalo obvodní státní zastupitelství v Praze 2.

Foto: Petr Janiš, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s náměstkem Karlem Březinou (ČSSD)

Článek

Viní ho ze zkreslování údajů o hospodaření a jmění. Část klubu ODS přitom souhlasila s požadavkem opoziční TOP 09, aby vše probralo zastupitelstvo. Nakonec zvítězil názor, že by se kauza Březina měla v příštích 30 dnech vyřešit v koalici. ODS a ČSSD mají dohromady v zastupitelstvu 33 hlasů z 63, opoziční TOP 09 má 26 zastupitelů.

Klub ODS o situaci několik hodin jednal. Jeho někteří členové vyčítají primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), že navrhl jednání zastupitelstva přerušit. Nakonec zastupitelé o tomto bodu jednat odmítli.

„Je na místě trvat na presumpci neviny a vyčkat na rozhodnutí soudu, protože mezi obligatorní trestné činy patří úmysl. A ten v případě Karla Březiny rozhodně naplněn nebyl,“ řekl šéf pražské ČSSD Petr Hulinský.

Pokud by ODS vznesla požadavek, aby ČSSD Březinu vyměnila, spekuluje se, že by ho mohl nahradit právě Hulinský.

Působení ve zkrachovalých společnostech

Kauza souvisí s tím, že Březina působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. V dozorčích radách společností Žižkov Station Development (ŽSD) a Rencar však neoznámil, že působil ve zkrachovalých společnostech.

„V době, kdy jsem údajně měl spáchat trestný čin, jsem jednal na základě právního posudku, který jsem měl k dispozici. Na základě tohoto posudku jsem stále přesvědčen, že jsem se ničeho nedopustil a chtěl bych se před soudem očistit,“ řekl zastupitelům Březina.

Kauza podle něho nesouvisí s jeho působením v politice ani ve funkci náměstka. „Tato věc se stala v roce 2009 v době, kdy jsem žádným náměstkem nebyl,“ uvedl Březina a zdůraznil, že nezpůsobil žádnou škodu.

Obžaloba o něčem svědčí, tvrdí opozice

Kauzu využila k politickému útoku pražská TOP 09, šéf jejího klubu Tomáš Hudeček a další Březinu oslovují: „Pane první obžalovaný náměstku.“ I volební lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma má pochybnosti. „Dovedu si představit účelová politicky motivovaná obvinění. Ale tady už je série kroků, které vedly k obžalobě,“ upozornil Tůma.

„Vy nejste nějaký Karel Březina z Prahy, vy jste druhý muž metropole,“ řekla i Helena Chudomelová (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám