Hlavní obsah

Údajné vyhrocování vztahů s Romy ve Vimperku vypadá jako bublina

– Vimperk
Právo, Pavel Orholz, Petr Pokorný

I přestože podle policejních statistik je Vimperk na Prachaticku jednou z nejklidnějších lokalit v Jihočeském kraji, začínají se tam někteří místní bouřit proti skupině mladých Romů, která prý páchá kriminalitu. Na Facebooku vzniklo Hnutí za Vimperk bez nepřizpůsobivých Romů. Ti podle některých místních prodávají na ulici drogy a slovně napadají kolemjdoucí.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Vimperk

Článek

Problém řeší ve spolupráci s policisty radnice. Ve středu také přijel do Vimperku Aleš Kavalír z o.p.s. Člověk v tísni, který jednal s vedením města.

„Přesvědčili jsme se o tom, že tvrzení o vysoké kriminalitě je pouhou bublinou. Statistika kriminality se v podstatě nezvyšuje. V současné době je v řadě měst jakýmsi trendem vyvolávat paniku a nesnášenlivost. Doufám, že ve Vimperku se vše vyřeší klidně,“ prohlásil Kavalír. Místostarostka Vimperka Jaroslava Martanová (SNK-ED) uvedla, že situace ve městě není rozhodně kritická.

„Nejedná se v žádném případě o stejnou situaci jako Šluknově. Naše město není rozdělené na dva tábory. Připouštím však, že určitá část obyvatel má k romské komunitě výhrady, a to hlavně týkající se bezpečnosti lidí,“ připustila Martanová.

Radnice zavedla preventivní opatření

Zmínila, však že kvůli drogové kriminalitě a slovním útokům zavádí radnice speciální opatření. „Poslali jsme proto dopis na Národní protidrogovou centrálu a policejní prezidium,“ podotkla Martanová. Mezi speciálními opatřeními radnice jsou také návrhy, jako uzavření barů přes noc, vyhláška omezující hazard a hrací automaty, častější kontroly péče o děti, lidí v bytech ale také posílení hlídek strážníků a policistů.

Právě častější a razantnější zásahy od policistů očekává také Hnutí za Vimperk bez přizpůsobivých Romů. „Vadí mi, že policisté nezakročují proti kriminalitě Romů, kteří tady prodávají drogy, kradou a loupí. Myslím, že situace se zhoršila od září. Dříve se to týkalo jen pár ulic, teď už ohrožují téměř celé město. Hodně lidí kolem mě už přišlo o mobily i peníze při krádežích,“ poznamenal iniciátor hnutí, který nechtěl prozradit své jméno, pouze uvádí, že je studentem vimperského gymnázia.

Policie: kriminalita oproti loňsku klesla

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner upozornil, že podle statistik je Vimperk v letošním roce jedním z nejklidnějších míst na jihu Čech a kriminalita tam klesá. „V celém kraji se v letošním roce odehrálo 120 loupeží, přičemž nejméně mezi okresy na Prachaticku 11. Ve Vimperku jsme přitom zaznamenali dvě přepadení a loni to bylo ve stejném období jedenáct. Řešili jsme tam také osm případů výtržnictví, přičemž v loňském roce jich bylo do října o deset víc,“ ozřejmil Matzner.

Vyjádřil se i k drogové kriminalitě. „Ta si vzhledem k taktice a strategii vyšetřování vyžaduje v některých případech čas. Ulice ve Vimperku sledujeme,“ dodal Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám