Hlavní obsah

Poslanci se po nočním maratonu a krátké pauze vrhli na rozpočet

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se ve středu po mnohahodinovém jednání provázeném obstrukcemi, které ráno přerušila pouze dvouhodinová přestávka, začali zabývat návrhem rozpočtu na příští rok. V prvním čtení budou jednat o jeho základních parametrech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představuje poslancům návrh rozpočtu

Článek

Schodek by měl být 105 miliard korun při příjmech ve výši 1,085 biliónu a výdajích 1,190 biliónu korun. Vláda však při jeho sestavování vycházela z optimističtější predikce růstu, která se zřejmě nenaplní. Rozpočet by proto mohl být počátkem roku novelizován.

Ačkoliv opozice nehodlá v případě rozpočtu provádět stejné obstrukce jako v případě zákonů, které poslancům vrátil Senát, dá se u klíčového zákona čekat bouřlivá a pestrá debata.

Kalousek: úpravy rozpočtu budou připraveny

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrh připravil na základě červnových čísel odhadujících růst tuzemské ekonomiky o 2,5 procenta. Aktuální prognózy jsou i s ohledem na dění v eurozóně výrazně skeptičtější a odhadovaný růst je pouze o procento, což by mohlo způsobit výpadek příjmů rozpočtu kolem 18 miliard korun. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD David Rath s šéfem strany Bohuslavem Sobotkou

Koaliční politici v poslední době stále častěji hovoří, že pokud by se ekonomika ocitla v recesi, muselo by vedle škrtů dojít i k úpravám daní. To potvrdil i Kalousek s tím, že by záleželo "na hloubce problému". Odborníci nicméně připraví scénáře pro optimistický i krizový vývoj. Kalousek opakovaně zdůraznil, že nyní nelze relevantně odhadnout další směřování evropských ekonomik, na něž je ČR coby exportní země vázána.

Rozpočet není realistický, tvrdí ČSSD

ČSSD považuje návrh rozpočtu za nerealistický. Přišla proto s vlastními návrhy, kterak  zvýšit příjmy státní kasy a čelit krizi. [celá zpráva]

Rozpočet následně kritizoval i šéf strany Bohuslav Sobotka s tím, že návrh "destruuje sociální systémy i veřejné služby" a stát podle něj pouze přenáší vlastní problémy na domácnosti. Sobotka podle očekávání konstatoval, že jeho strana návrh nepodpoří. Následně s kritikou vystupovali další opoziční poslanci

Po projednání rozpočtu by se poslanci měli znovu věnovat zákonům vrácených Senátem. Ještě než začalo jednání o rozpočtu, pokusila se opozice tyto normy vyřadit z programu schůze. Koalice oproti tomu prosadila, aby jednání mohlo probíhat i po půlnoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám