Hlavní obsah

Úspory v policii vyjdou draho, cupuje Lessy Kubiceho reformu

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policejní prezident Petr Lessy se ostře postavil proti návrhům razantních úspor uvnitř policie, které na popud ministra vnitra Jana Kubiceho vypracovala speciální komise vedená bývalým šéfem policie Oldřichem Tomáškem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Lessy

Článek

Jeho skupina např. navrhla, aby v rámci policie svléklo více než 1000 lidí z kanceláří uniformu a přešlo do civilu, což by mělo ušetřit stovky miliónů korun. Jenže podle Lessyho by to ve výsledku znamenalo přesný opak – náklady v řádu desítek miliónů. Vyplývá to z připomínkového materiálu, který policejní prezident minulý týden odeslal Kubicemu a jejž má Právo k dispozici.

Lessy v něm návrhy Tomáškovy komise napadá jako populistické, nereálné a ohrožující výkon služby. Klíčové jednání, na kterém má ministr vnitra hledat se šéfem policie kompromis, má proběhnout příští týden poté, co se Lessy vrátí ze zahraniční služební cesty. Do té doby se k materiálu ani jedna strana nechce jakkoli vyjadřovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Přestože se na některých bodech Lessy, jak už Právo informovalo, s ministerskou komisí shodne, dá se u stěžejních návrhů očekávat tvrdý střet.

„Policie je připravena nabídnout návrhy vlastní, které nebudou opatřeny tak bombastickými a tak nepravdivými tvrzeními o fiktivních úsporách a budou nabízet úspory skutečné, a dále navrhnout řešení, která nebudou destabilizovat bezpečnostní sbor,“ píše se např. v materiálu policejního prezidenta.

V komisi byli lidé z policie i vnitra

Závěry komise, do které nominoval po pěti lidech policejní prezident i ministr vnitra, nejsou podle tohoto dokumentu validní. „Neměří totiž úsporu, ale pouze část snižující výdaje. Takto bylo v minulosti již mnohokrát dosaženo úspory, která přišla draho,“ konstatuje Lessy.

Zcivilnění 1042 policejních míst, které má podle komise ušetřit 430 miliónů, by podle výpočtů prezidia ve skutečnosti přišlo na 66 miliónů, hlavně kvůli vyplácení výsluh, na které mají policisté po odchodu do civilu ze zákona nárok.

Navrhované úplné zrušení téměř 1200 policejních pozic bez náhrady má zase podle komise ušetřit více než půlmiliardy, kdežto Lessy v materiálu konstatuje, že skutečná úspora by byla jen na úrovni necelých 80 miliónů.

„Celková úspora z aplikace návrhů komise proti deklarovaným 980 miliónům činí pouhých 168 miliónů, tedy 17 procent zprávou deklarované hodnoty,“ konstatuje policejní analýza. A zároveň naznačuje, že návrhy komise spíše než úspory prosazují alternativní představu o fungování policie.

Sám Tomášek kritiku svého nejvyššího nadřízeného odmítá a Právu v této souvislosti řekl, že za výsledky práce své komise si stojí. „Výpočty prezidia počítají např. s tím, že po zrušení některých pozic odejdou lidi do civilu, ale my si myslíme, že policistů už odešlo tolik, že pro ně bude dost míst v přímém výkonu,“ uvedl šéf komise.

Zároveň připustil, že po zcivilnění některých míst náklady zpočátku vzrostou, nicméně úspory prý přinese tento krok později. „V konečném důsledku je to správná cesta,“ poznamenal Tomášek s tím, že pracovní skupina vycházela z toho, aby se zbytečně neplatili lidé v kancelářích, zatímco policistům v terénu by se měl plat dále snižovat.

Komise v rámci úsporných snah kromě zrušení nebo zcivilnění stovek policejních pozic navrhla také sloučení elitních celostátních útvarů. Ani s tím ale podle materiálu, který má Právo k dispozici, vedení policie nesouhlasí. Shodu obě strany naopak našly ve snaze zeštíhlit přebujelý aparát v organizačních, tedy nevýkonných článcích policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám