Hlavní obsah

ČSSD chystá obstrukce, koalice nažene poslance do práce i o víkendu

Právo, Novinky, rsk, ada, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídři stran vládní koalice se v úterý před začátkem jednání Sněmovny sešli na setkání K9. Tématem byla jak pokračující schůze, na níž se budou poslanci zabývat zákony, které jim vrátil Senát, tak chystané reformy, na nichž dosud nepanuje shoda. Koalice se rozhodla čelit avizovaným opozičním obstrukcím tím, že chce jednat i o víkendu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jedno z předchozích jednání K9

Článek

A tak jako nebudou koaliční poslanci nejspíš schopni zabránit obstrukcím soc. dem., nebyla schopna opozice zabránit víkendovému jednání komory. Jednání Sněmovny v sobotu a neděli je v našich zeměpisných končinách zcela výjimečná situace.

Naposledy se poslanci sešli o víkendu na počátku devadesátých let, kdy Sněmovna připravovala novou českou ústavu.

Koalice chce rovněž u všech bodů omezit řečnickou dobu na 10 minut a navrhla i to, že poslanci budou moci k jedné věci vystoupit maximálně dvakrát a jednacím dnem bude vedle víkendu i pondělí. „Je to pokus zavřít opozici hubu,“ konstatoval šéf poslanců KSČM  Pavel Kováčik.

Obstrukce budou, slíbila ČSSD

Obstrukce ještě před jednáním potvrdil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s tím, že s nimi reformy nebyly dohodnuty. "Obstrukci pokládáme za legitimní nástroj parlamentní politiky," dodal Sobotka. "Nepokládám to za šťastné, ale koalice si může rozhodnout, kdy si naplánuje jednání," prohlásil následně v narážce záměr koalice jednat klidně i o víkendu.

Koalice opoziční návrhy na zařazení nových bodů i další změny programu postupně zamítla.

ČSSD v úterý zároveň oznámila, že spouští petici proti důchodové reformě a za odchod vlády.

O přímé volbě se bude dále jednat

Vedení vládní koalice se dohodlo na kompromisu při schvalování zákona o veřejných zakázkách.

„Jedna část boje proti korupci se odrazí v zákoně o obchodních korporacích a obchodním zákoníku, tedy zrušení akcií na majitele (doručitele, pozn. red.). V druhé části jsme se shodli na návrhu, který vyšel z ministerstva pro místní rozvoj, a to je rozkrývání subdodavatelů, kteří mají u normálních zakázek podíl 10 procent a u významných zakázek nad 300 tisíc pětiprocentní podíl,“ řekla vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Na jednání koalice se probírala i přímá volba prezidenta, ve středu by mělo proběhnout jednání šéfů stran a parlamentních klubů.

„Koalice chce, aby se jasně ukázalo, kdo přímou volbu prezidenta chce a nechce. Všechny koaliční strany jsou otevřené kompromisům, aby přímá volba prošla. Koaliční strany jsou ochotny vyjít vstříc opozici, aby přímá volba prošla,“ uvedla Peake.

Reklama

Výběr článků

Načítám