Hlavní obsah

Elektronické tabule na D1 za desítky miliónů jsou nefunkční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tabule portálu liniového řízení dopravy i informační cedule na dálnici D1 jsou v řadě případů dlouhodobě nefunkční, což nijak nepomáhá řidičům, kteří se na této páteřní komunikaci prakticky denně setkávají s kolonami a dopravními komplikacemi. Česká televize v pondělí uvedla, že některé z tabulí nefungují již půl roku.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) situaci zdůvodňuje tím, že některé z informačních panelů nejsou v provozu kvůli tomu, že mají přerušené napájení z důvodu stavebních prací. To je podle silničářů případ třeba křížení dálnice D1 s Pražským okruhem. Mluvčí ŘSD Martina Vápeníková dodala, že v místě je namísto elektronických tabulí svislé dopravní značení.

Systém má automaticky přenášet do provozu aktuální dopravní informace a regulovat plynulost dopravy. To však v praxi příliš nefunguje, neboť panely často nefungují, a řidiči se tak o možných komplikacích dozvědí maximálně před cestou na internetu či díky rozhlasovému vysílání respektive skrze navigace.

ČT rovněž upozornila, že v okamžiku, kdy jsou mimo provoz tabule před Prahou, dispečeři využívají ty, které se nacházejí ve větší vzdálenosti od metropole. To však může řidiče mást, jak ostatně přiznávají i policisté.

Systém přitom přišel na desítky miliónů korun. Ministerstvo dopravy v reakci uvedlo, že situaci s ŘSD bude řešit. Liniové řízení funguje ve zkušebním provozu na Pražském okruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám