Hlavní obsah

Odvolejte Romana z dozorčí rady ČEZ, žádají nezávislé organizace

Vztahy mezi Martinem Romanem, polostátním ČEZ a Škodou Holding je nutné řádně a nezávisle vyšetřit, vyzvalo v pondělí 11 protikorupčních organizací. Podle nich se jedná o jednu z nejzávažnějších kauz tuzemské politiky za posledních deset let. Zejména se pozastavují nad faktem, že Roman řídil ČEZ bez bezpečnostní prověrky, která mohla vyvrátit konflikt zájmů při zadávání zakázek Škodě Plzeň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZu Martin Roman

Článek

„Vystupujeme společně, protože jsme se shodli, že jde o jednu z nejzávažnějších kauz tuzemské politiky v posledním desetiletí. Martin Roman vydržel ve funkci generálního ředitele sedm let bez bezpečnostní prověrky a bez preventivních kroků, které by případný střet zájmů, o kterém se spekuluje léta, znemožnily,“ prohlásil právník Ekologického právního servisu Martin Fadrný.

Protikorupční organizace, mezi nimi i Transparency International, Ekologický právní servis, Oživení, Veřejnost proti korupci, představily v pondělí na tiskové konferenci šest nutných opatření, které je třeba učinit. Jedním z nich je i odvolání Romana z dozorčí rady ČEZ. Podle nich je totiž nemyslitelné, aby Roman z postu předsedy dozorčí rady nesl odpovědnost za výsledky šetření vlastní kauzy. Chybou prý bylo již jmenování Romana do funkce. Aktivisté také žádají, aby byl audit svěřen nezávislé zahraniční společnosti.

Měl Roman akcie škodovky?

Pokud nebudou urychleně přijata požadovaná opatření, je to další signál, že má kauza politické krytí z nejvyšších míst, uvádějí aktivisté v tzv. Pankrácké výzvě pojmenované podle sídla ČEZ.

Čtěte také:

Deník MFDnes nedávno zveřejnil dokumenty, které podporují dřívější spekulace, že během svého působení v čele ČEZ měl Roman vlastnické zájmy ve Škodě Plzeň. ČEZ Škodovce poskytoval miliardové zakázky na své elektrárny.

ČEZ a politika

Spekulace se vyrojily krátce po překvapivém odchodu Romana z postu generálního ředitele ČEZ. Nahradil jej do té doby výkonný ředitel ČEZ a Romanův spolužák z gymnázia Daniel Beneš. Roman pak stanul v čele dozorčí rady ČEZ, která ovšem nyní nese odpovědnost za vyšetření již dříve zpochybňovaných zakázek pro Škodu Plzeň. Kromě toho získávaly drahé zakázky i České dráhy, v jejichž dozorčí radě Roman také působil.

Posléze se ozval i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který označil odchod Romana za velkou věc s dalekosáhlými následky. Podle něj totiž ČEZ sponzoroval všechny politické strany.

V dozorčí radě mají své zastoupení i právě politické strany včetně opoziční ČSSD. Podle protikorupčních organizací by firmě prospělo, kdyby se řídila doporučením Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a jmenovala tzv. nominační radu složenou z nezávislých odborníků, kteří by nominovali do dozorčí rady relevantní experty. Pokud by je odpovědný ministr zamítl, měl by to pak písemně vysvětlit.

Anketa

Měl by být Martin Roman odvolán z dozorčí rady ČEZ?
Ano
49,8 %
Ne
50,2 %
Celkem hlasovalo 17314 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám