Hlavní obsah

Dušičkový týden bude suchý, sníh se objeví až v polovině listopadu

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dušičkový týden letos nebude provázet uplakané počasí, jak je pro toto období typické, pouze se ojediněle vyskytnou mlhy a mrholení. I nadále bude nížiny dusit inverze, slunce se objeví jen ve vyšších polohách. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu by letošní listopad měl být srážkově podprůměrný.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Kvůli mohutné oblasti vysokého tlaku vzduchu nad východní Evropou k nám proudí teplý vzduch, i nadále tedy bude přetrvávat po celý týden inverzní charakter počasí,“ řekla Novinkám Honsová.

Podle ní by po celý pracovní týden mělo být v údolí zataženo s nízkou inverzí, ojediněle se vyskytnou mlhy a slabé mrholení. Vát bude jen proměnlivý slabý vítr, takže rozptylové podmínky budou místy zhoršené.

Po ránu lze očekávat teploty mezi osmi až čtyřmi stupni, při vyjasnění kolem jednoho stupně Celsia. Denní maxima se pak vyšplhají k rozmezí od osmi ke 12 stupňům, v případě protrhání oblačnosti i na 15 stupňů Celsia.

Sníh až 15. listopadu

Více slunce si budou moci užít pouze horalové, ve vyšších polohách nad inverzí by měla převažovat polojasná až skoro jasná obloha.

O víkendu očekávají meteorologové příchod frontální oblačnosti, která přinese častější deště. I tak se ale teploty budou po ránu pohybovat mezi osmi až čtyřmi stupni, odpoledne mohou stoupat opět až k 15 stupňům Celsia.

Teploty nikterak nebudou překračovat dlouhodobý průměr, ani pod něj neklesnou. Podle Honsové se zdá, že na listopad je letos hodně sucho, což se odrazí i na pozdějším příchodu sněhové nadílky. Výrazné ochlazení by se mohlo dostavit kolem 10. listopadu, ale z nedostatku srážek by se sníh mohl hojněji objevit až o pět dní později.

Reklama

Výběr článků

Načítám