Hlavní obsah

Poslanec Polčák nevysvětlil, jak přišel k pohledávce za sedm miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec klubu TOP 09 a Starostové Stanislav Polčák půjčil podle pondělních Hospodářských novin v roce 2008 firmě BJP Klánovice 7,46 miliónu korun na nákup pozemku na okraji Prahy a o rok později si nechal na pozemek zřídit zástavní právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Polčák (třetí zleva, TOP 09 + STAN) mezi zástupci stran vládní koalice a ČSSD po jednání o přímé volbě prezidenta. Zleva Karolína Peake, Kateřina Klasnová (obě VV), Polčák, Jiří Pospíšil (ODS), Stanislav Křeček a Jeroným Tejc (oba ČSSD)

Článek

Nyní se ale k investovaným miliónům nehlásí, ani v majetkovém dotazníku při vstupu do Sněmovny pohledávku neuvedl. Tvrdí, že to nejsou jeho soukromé příjmy. Peníze šly do firmy, kde je společníkem asistent poslance Polčáka, uvedly HN.

„Zástavní věřitel Stanislav Polčák tímto prohlašuje, že má vůči zástavci BJP Klánovice pohledávku ve výši 7,46 miliónu Kč vzniklou na základě smlouvy o půjčce,“ stojí podle HN v úředním dokumentu. Když ale loni usedl Polčák poprvé do poslaneckých lavic, v majetkovém dotazníku uváděl, že celková hodnota jeho majetku dosahuje „cca čtyř miliónů korun“. O pohledávce ani slovo.

Polčák, jenž má vedle poslaneckého mandátu ještě advokátní praxi, tvrdí, že to nejsou jeho soukromé příjmy: „Jsou to peníze klienta. Je to formou obstaravatelské činnosti v rámci mé advokátní činnosti. Aby ta pohledávka byla kryta, je zřízeno zástavní právo ve prospěch mé osoby.“ Kdo je oním klientem, který nechce být spojován s investicí, odmítá prozradit - s odkazem na advokátní mlčenlivost.

V následném prohlášení poslanec uvedl, že požádá klienta, aby zvážil, zda nepřevede smlouvu na jiného advokáta.

Spolumajitel BJP Klánovice dělá Polčákovi poslaneckého asistenta

Firma BJP Klánovice nevyvíjí žádnou činnost; pouze koupila zmiňovaný pozemek na okraji Prahy o výměře 13 500 metrů čtverečních. Spoluvlastníkem firmy je přitom podle HN Polčákův poslanecký asistent Ondřej Rejzek a jednatelem zase Jakub Zvoníček, jenž je mimo jiné i předsedou strany Spojení demokraté - sdružení nezávislých (SD SN).

Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD SN)
Marginální politická strana, jejíž členskou základnu tvoří hrstka někdejších Evropských demokratů. V roce 2002 Evropští demokraté získali v Praze pod vedením exprimátora Jana Kasla první zastupitelské mandáty. Za první úspěch jim však ministerstvo financí odmítlo splnit jejich zákonný nárok na odměnu za získané mandáty v řádu miliónů. O dva roky později slavili úspěch v eurovolbách ziskem tří mandátů. V roce 2006 se Evropští demokraté spojili se Sdružením nezávislých kandidátů pod značkou SNK ED. Malá část odmítla do nového subjektu vstoupit a dále se organizovala pod značkou SD SN. Strana sídlí ve stejné budově jako SNK ED, nevykazuje žádnou činnost, ani se neúčastní voleb.

A právě pro tuto partaj v minulosti Polčák coby advokát vymohl podle HN od ministerstva financí volební dotaci za více než patnáct miliónů korun.

Milióny ve společné schránce nefungující strany i firmy

Polčák se jako advokát soudil s ministry financí, kteří odmítali straně SNK ED vyplatit přes 15 miliónů korun za mandáty získané ve volbách. S touto stranou se ale rozešel ve zlém: peníze sice vymohl, ale putovaly na účet spolku Spojení demokraté - sdružení nezávislých.

„Zjednodušeně řečeno, milióny skončily ve stejné schránce jako dopisy pro firmu BJP Klánovice,“ uvedly HN. V roce 2009 dokonce vedení SNK ED obvinilo v médiích Polčáka, že milióny ukradl. Spor nakonec až loni ukončila mimosoudní dohoda. „To s tím vůbec nesouvisí,“ řekl HN Polčák.

Současná šéfka SNK ED Zdeňka Marková ale tvrdí: „Nemají žádné členy, nevyvíjí žádnou činnost, přesto jim zůstalo v rámci mimosoudního vyrovnání několik miliónů.“

"Na konci roku 2006 jsem jakožto advokátní koncipient pomohl straně Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) vyhrát na Ministerstvu financí částku patnáct milionů korun. Tuto částku ministerstvo straně převedlo v únoru 2007. Podle platných smluv následně plná suma putovala do jednoho měsíce z účtu SD-SN na účet SNK ED," uvedl v prohlášení Polčák.

"Prostředky z ministerstva financí tak již rok ležely na účtu evropských demokratů, když se uskutečnila koupě pozemku v Klánovicích," dodal poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám