Hlavní obsah

Pochod za epopej došel do Jihlavy, expozice v Krumlově se zavřela

– Brno
Právo, pko

Už 115 z celkové porce více jak 300 kilometrů mají za sebou účastníci štafetového pochodu za zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Od pátku do neděle ušlo 80 lidí trasu z Krumlova do Jihlavy, v pondělí ráno vyrazí další dobrovolníci s petičními archy s podpisy proti přesunu epopeje do Prahy směrem na Pelhřimov.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Příležitost prohlédnout si plátna si nenechaly v Moravském Krumlově ujít desítky lidí.

Článek

V neděli se zatím definitivně zavřela expozice v Moravském Krumlově, kde lidé mohli obdivovat 15 pláten z dvacetidílného cyklu Alfonse Muchy. Pět pláten už galeristé na jaře zabalili a odvezli do Prahy. Poslední příležitost navštívit epopej si nenechaly ujít desítky lidí. „Zájem lidí je vyšší než jindy, rozloučit se s plátny přišlo i hodně místních,“ řekla Právu pracovnice expozice z moravskokrumlovského zámku.

„V pondělí vyprší smlouva o zápůjčce pláten, takže již v úterý 1.11. si může Praha plátna odvézt. V Krumlově čekají, zda hned ten den přijedou dělníci s jeřábem, jako tomu bylo minule,“ řekl spoluorganizátor pochodu krumlovských na Prahu Vladimír Kuchař.

Vyslancem Krumlova v Praze se stal na týden poslanec Jan Husák (TOP 09). „Hlídám, aby odpůrci snahy ponechat dílo v Moravském Krumlově nedělali barikády nebo nebořili mosty, aby zabránili pochodu a předání petice,“ prohlásil s nadsázkou Husák.

„Jednoznačně podporuji Moravský Krumlov v jeho snaze udržet si významnou kulturní památku. Jde o budoucnost celého jednoho města a není mi lhostejný osud tisíců lidí, které odvoz výstavy postihne,“ vysvětlil poslanec.

Osud epopeje mají v rukou pražští zastupitelé, kteří se sejdou na zasedání ve čtvrtek. Ten den ráno do Prahy dorazí i štafetový pochod, na akci před magistrátem se chystají dojet i desítky krumlovských občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám