Hlavní obsah

Češi mezi elitou: Macek a Rath se dostali do žebříčku politických rváčů

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dění na české politické scéně zaujalo zahraniční tisk, ovšem nikoli v dobrém. Britský zpravodajský server Guardian sestavil galerii bitek mezi politiky. Vedle peroucích se kolumbijských, ukrajinských nebo jihokorejských poslanců se umístili Miroslav Macek a David Rath kvůli facce z roku 2006.

Článek

Incident se udál před pěti lety na sjezdu stomatologické komory. Bývalý vicepremiér za ODS Miroslav Macek, který akci moderoval, na začátku oznámil, že si musí nejprve vyřídit jednu osobní záležitost. Pak zezadu přistoupil k tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi a uštědřil mu pohlavek.

David Rath okamžitě vyskočil, krátce vyslechl Mackovo zdůvodnění útoku a odebral se k odchodu. Na poslední chvíli se ale vrátil k řečnickému pultu, kde po slovní výměně začaly létat pěsti. Oba muže musel roztrhnout až Rathův spolupracovník Michal Sojka.

Macek zdůvodnil své chování výrokem Davida Ratha, který v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si Macek vzal svou ženu pro peníze.

Macek s Rathem po boku Ukrajinců, Italů a Rusů

Vedle sporu Macka s Rathem zařadil Guardian také například událost, která se odehrála na půdě ukrajinského parlamentu, kde se v roce 2010 poprali zákonodárci během hlasování o pronájmu krymské základny Rusku.

V roce 2007 se zase v Soulu poprali poslanci opozice s vládnoucí stranou kvůli snaze o zamezení opozičního představitele v kandidatuře na prezidenta.

V italském parlamentu se naposledy tuto středu popral Claudio Berbato s Fabiem Ranierim kvůli neshodám v reformním programu. Mezi vybranými výtržníky jsou i členové ruské Rodiny, kteří si na půdě Dumy vyřizovali účty s poslanci liberálních demokratů v roce 2005, nebo bolívijští politici, kteří se poprali v La Paz před dvěma lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám