Hlavní obsah

Válka slov mezi lékaři a ministerstvem střídá ujištění o plnění dohod

Novinky, Václav Lang

Zdravotničtí odboráři si stěžují na neplnění únorového memoranda ministerstvem zdravotnictví a dali šéfovi resortu ultimátum pro garanci dodržení dohody. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň slíbil, že platy zdravotníků porostou. Zároveň podotkl, že zejména Česká lékařská komora (ČLK) své sliby o spolupráci také zcela neplní. Ta to odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf České lékařské komory Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„To, že odbory teď vyhlašují ultimáta, ve kterých zaznívá, že budou žádat odvolání ministra nebo pád vlády, se domnívám je trošku přehnané,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň s tím, že pokud odborářům nestačí ministrův slib, pak lze těžko nalézt jiný nástroj garance.

„V memorandu, které jsme podepsali, bylo napsáno také kromě zvýšení mezd, že jak odbory, tak například Česká lékařská komora, budou na reformě spolupracovat a tam jsme také neviděli nějaký dramaticky rychlý vývoj,“ konstatoval.

Podle jeho slov odbory zamlčují tu část memoranda, ve které se mluví o zvyšování efektivity zdravotnického systému a o spolupráci s celou řadou subjektů, jako je LOK nebo ČLK jako o předpokladu pro navýšení platů. „Avšak takové spolupráce - zejména ze strany komory - jsme se v minulých krocích opravdu nedočkali,“ zdůraznil Sršeň.

Lékařská komora kritiku odmítá

„Opakovaně jsme jednali v posledních měsících s panem předsedou LOK Englem, a byli jsme rádi, že vztahy stále reflektují jakousi vzájemnou důvěru, kterou jsme získali na začátku roku, ale je mně líto, že totéž nemohu říci i o České lékařské komoře a už vůbec ne o jejím reformním úsilí a spolupráci,“ řekl Sršeň.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se proti tomuto tvrzení rázně ohradil a označil Sršňova slova za sprostou lež a drzost. „Není naší chybou, že ministerstvo zdravotnictví stále odmítá veškeré naše návrhy za zbytečně předražené léky, zdravotnický materiál a přístroje,“ uvedl pro Novinky.

„Není naší chybou, že ministerstvo neprovedlo restrukturalizaci lůžkového fondu nemocnic, ani že ministr Heger odmítl nabídku ČLK, že převezmeme garanci za dohodovací řízení o rozdělení péče na standardní a nadstandardní,“ dodal.

„Jak dlouho ještě a kolik ještě návrhů na ekonomizaci českého zdravotnictví má Komora předkládat, aby se jimi vrchnost na Ministerstvu zdravotnictví konečně začala milostivě zabývat?“ obul se do ministerstva prezident ČLK. „ČLK byla a je i nadále připravena spolupracovat při nápravě poměrů ve zdravotnictví. To však neznamená, že budeme jako tupci podporovat každý nesmysl.“

Lékaři přidáno dostanou

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Sršeň zaručil, že ministerstvo memorandum dodrží a lékaři přidáno dostanou. „Zcela určitě zvyšování mzdy jak lékařů, tak ostatních zdravotnických pracovníků, které v nemocnicích máme, pokládáme za věc, kterou jsme slíbili a kterou dodržíme,“ ujistil.

„Je to určitý trojúhelník, který má vždycky šikminu kompromisní, ale my stranu nebo hrot, který reprezentuje mzdy, rozhodně zanedbávat nebudeme,“ řekl. „Platy budeme zvyšovat u všech zdravotnických pracovníků v nemocnicích, to hodláme splnit a zvýšení bude rovnoměrné. Jistě nebude takové, k jakému došlo v letošním roce u lékařů, kdy průměrný plat lékaře při nezvýšené zátěži s přesčasovými hodinami se zvýšil z 50 na 60 tisíc korun měsíčně. Tato předběžná čísla dokazují jasně, že došlo ke zvýšení platu lékaře o 20 %,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám