Hlavní obsah

Senát podpořil zavedení trestní odpovědnosti firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve čtvrtek schválil návrh zákona, který zavádí trestní odpovědnost právnických osob. Ta by byla zavedena u osmi desítek trestných činů, za nichž by bylo možné zabavovat majetek či zakazovat činnost. Právnické osoby by při závažných proviněních mohly být dokonce zrušeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Normu, kterou připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), podpořila jak koalice, tak část opozičních zákonodárců.

Zákon by měl umožnit trestání činů, u nichž se doposud lidé odvolávali na rozhodování kolektivních orgánů společnosti.

Norma uvádí i činy, za něž by firmy mohly být trestně odpovědné. Byl by to například sexuální nátlak, případně trestné činy týkající se dětské pornografie.

Dále by šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Pro podporu normy hlasovalo 48 senátorů, proti dva. Nyní ji dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Senát doplnil novelu o znalcích a tlumočnících

Senátorům se ale zcela nezamlouvala novela zákona o znalcích a tlumočnících. Novelu zákona, která umožňuje finanční postih jejich špatné práce, vrátil Senát poslancům. Včlenil do novely mimo jiné část, podle níž by znalci a tlumočníci museli zveřejňovat přehled o počtu svých úkonů. Tato úprava má zlepšit práci tlumočníků a soudních znalců a zamezit tomu, aby byl preferován nějaký soudní znalec bez zjevného důvodu.

Lidovecký senátor Jiří Čunek na schůzi uvedl, že znalci a tlumočníci by přehled měli zasílat nejpozději do tří měsíců po skončení každého kalendářního roku ministerstvu spravedlnosti. To je pak musí zpřístupnit. Zda bude tato senátní úprava platit, budou nyní rozhodovat poslanci.

Ministr spravedlnosti se záměrem souhlasí, pozastavil se však nad tím, že je přijímán narychlo a nekoncepčně s tím, že jeho úřad by možná nestihl spustit evidenci v souladu s platností novely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám