Hlavní obsah

Kohout se cítí jako disident Havel a žádá Klause o milost

Aktualizováno

Organizátor protiromských demonstrací na Šluknovsku, podvodník a mystifikátor Lukáš Kohout chce kvůli úternímu rozsudku českolipského soudu požádat prezidenta o milost. Podle soudu má jít na deset měsíců do vězení, kvůli tomu, že neplnil podmínky propuštění z vězení. Z toho podmínečně vyšel loni, odpykával si trest za podvod.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lukáš Kohout

Článek

Kohout podle soudu neplnil podmínky podmínečného propuštění, nenavštěvoval probačního úředníka, ani se nesnažil uhradit škodu. „Mé uvěznění je pouze politické a jde o umlčení mé osoby a zastavení dalších demonstrací,“ řekl Kohout Právu s tím, že se nyní cítí jako Václav Havel v době disentu. Dříve se ve svých vyjádřeních dokonce přirovnával k Miladě Horákové.

Poté co obdrží písemné vyhotovení rozhodnutí soudu, chce ho napadnout stížností. Jednání prý nebyl přítomen jeho advokát. Kohout si podle svých slov není vědom žádných prohřešků, kvůli kterým by mu soud část podmíněného trestu měl proměnit na pobyt ve vězení.

Podvodník a mystifikátor

Orgány činné v trestním řízení to ale vidí jinak, letos v září byl obviněn z podvodu a poškození cizích práv. Při koupi notebooku na úvěr se měl vydávat za jiného člověka a úvěr nesplácel.

Kohout v posledních týdnech na Šluknovsku organizoval několik demonstrací namířených proti Romům sestěhovaným do ubytoven ve Varnsdorfu nebo v Rumburku. Některé pokusy demonstrantů dostat se k romským ubytovnám skončily střety s policií.

Kohout je známý hlavně kvůli sérii mystifikací a podvodů. Začínal jako člen mladých sociálních demokratů, jménem tehdejšího poslance Jana Kavana (ČSSD) si pak v roce 2002 objednával lety do zahraničí. Na jeho podvody se přišlo, až když se pokoušel letět soukromým letadlem na Srí Lanku. Letadlo nedostalo povolení k přeletu nad Indií, přistálo na Kypru a poté, co byl falešný let odhalen, se vrátilo do Prahy. Za to byl v roce 2006 pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu 28 měsíců se zkušební dobou na pět let.

Anketa

Měl by dát prezident Klaus mystifikátorovi Kohoutovi milost?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
Celkem hlasovalo 12538 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Kohouta se stal varnsdorfský šéf

Aktivista Lukáš Kohout, který se svého času vydával za asistenta ministra Kavana a na náklady Sněmovny cestoval po světě, se stal šéfem varnsdorfské majority....

Výběr článků

Načítám