Hlavní obsah

Kubice nechce chránit sídlo NKÚ. Válčí s Dohnalem?

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Otevřená válka, kterou vyhlásil v létě premiér Petr Nečas (ODS) a jeho vláda prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi, postoupila v těchto dnech do dalšího dějství. Poté, co Dohnal kvůli svému zatím nepravomocnému odsouzení nesmí na jednání vlády a ministři se odmítají zabývat kontrolnímu závěry jeho úřadu, přišla v pondělí pro NKÚ další rána.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Ministr vnitra Jan Kubice chce po 16 letech střežení stáhnout policisty z budovy NKÚ. Dohnalův úřad tak má být jediný z řady vybraných státních institucí, který ochranná služba policie přestane hlídat. Prý kvůli úsporám.

Důvod války je přitom nasnadě: Dohnal se drží svého křesla zuby nehty a ani po soudním verdiktu nechce dobrovolně odejít. A to dráždí politiky, kteří jsou na prezidenta NKÚ krátcí a nemohou ho odvolat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Šéf úřadu letos v srpnu dostal u obvodního soudu v Praze 7 podmíněný trest osmi měsíců vězení za to, že odmítl poslancům sněmovního kontrolního výboru poskytnout podklady o hospodaření svého úřadu. Rozsudek není zatím pravomocný.

NKÚ může hlídat někdo jiný, tvrdí Kubice

„Neexistuje reálná nutnost nadále poskytovat ochranu objektu NKÚ a s ohledem na vyhodnocení potenciálních rizik tato ochrana může být dostatečně efektivně zajištěna i jiným subjektem,“ argumentuje Kubice v materiálu vládě, který má Právo k dispozici.

Kubice tvrdí, že vnitro si pečlivě vyhodnotilo, kde by policisté měli zůstat, přičemž sídlo NKÚ policejní služby nepotřebuje. Policisté podle něj nedisponují informacemi, podle nichž by budova měla být terčem nějakého útoku, a navíc se v ní téměř nepohybují politické špičky, jejichž bezpečnost má ochranná služba na starosti.

NKÚ: Tajné dokumenty nemůže hlídat soukromá agentura

Pokud na Kubiceho návrh kývne celá vláda, bude si muset NKÚ najmout soukromou agenturu, což podle viceprezidenta úřadu Miloslava Kaly může zasáhnout i do jeho rozpočtu. „Je to nepochybně útok na nezávislý úřad,“ řekl Právu. Připomněl, že v úřadu jsou dokumenty označené stupněm TAJNÉ, registry utajovaných dokumentů NATO a EU a vládní utajené spojení, které vyžadují zvýšené nároky na ostrahu budovy. „Neumím si představit, že by prostory hlídala soukromá agentura,“ dodal Kala.

Úspory by se naopak neměly dotknout ostrahy sídla parlamentu, Ústavního soudu, ministerstev zahraničí a vnitra, vlády, BIS, Národního bezpečnostního úřadu, civilní rozvědky, policejního prezídia a vybraných objektů ruzyňského letiště. Tam všude Kubice své lidi hodlá nechat.

Reklama

Související články

Šéf NKÚ Dohnal dostal u soudu podmínku

Šéf nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal dostal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 7 zatím nepravomocný trest osmi měsíců vězení podmíněný...

Výběr článků

Načítám