Hlavní obsah

„Revoluční komunisté“ chtějí hlavy politiků KSČM za miliónovou pokutu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Členy jedné ze základních organizací KSČM v Ostravě, která si dala přízvisko „revoluční“, rozzlobilo, že jejich strana musí po prohraném soudním sporu uhradit smluvní pokutu 40 miliónů korun italské společnosti Poste Re.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlevo šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik s předsedou strany Vojtěchem Filipem

Článek

Vyzvali kvůli tomu k odchodu odpovědných politiků KSČM z funkcí. A pokud jsou zároveň poslanci, aby odevzdali straně plat a ponechali si jen životní minimum.

„Členové výboru boru RZO 1083 jednomyslně dospěli k závěru, že postup zodpovědných funkcionářů KSČM neodpovídal a neodpovídá principům vnitrostranické demokracie, hrubě poškodil a škodí KSČM jak po ekonomické stránce, tak i morálně a v konečných důsledcích i celospolečensky,“ napsali v polovině října revoluční komunisté ve výzvě.

Tu má Právo k dispozici. Dokument podepsala šéfka buňky Marie Miškovcová a místopředseda Milan Fabián.

„Zkuste žít jenom za životní minimum“

Žádná jména odpovědných výzva neobsahuje. V každém případě ale základní organizace vyzvala všechny funkcionáře zodpovědné za neuskutečněný prodej pražské centrály KSČM, v jehož důsledku nyní strana musí uhradit 40 miliónů, aby své pozice „bezodkladně dobrovolně opustili“.

Požadují to po všech funkcionářích, kteří prodej stranického sídla navrhovali, podporovali a odhlasovali. Kromě hlav požadují revoluční rudí i finanční sankce.

„Pokud vykonávají poslanecké nebo zastupitelské funkce, aby KSČM veřejně nabídli své platy a odměny vztažné k těmto funkcím s možností ponechání si životního minima. Pokud působí v dozorčích a správních radách společností se státní či městskou (obecní) vlastnickou strukturou nebo i v soukromých společnostech, aby odměny z těchto funkcí plynoucí rovněž nabídli KSČM,“ vyzvali.

Pro postižené zákonodárce a zastupitele by to znamenalo měsíčně vyjít s částkou 3126 korun. Tolik činí životní minimum pro jednotlivce bez nezaopatřených dětí. Základní plat poslance bez náhrad činí 56 tisíc korun.

Zároveň revoluční komunisté požadují poskytnutí všech skutečností týkající se případu neuskutečněného prodeje pražské centrály.

Aktéry zveřejním, slíbil předseda Filip

Kauza komunistické centrály už přitom vedením KSČM otřásla, když stála pozici místopředsedy Václava Exnera, který měl transakci na starosti spolu se zesnulým místopředsedou Františkem Tomanem. Spekulovalo se také, že případ přispěl k odchodu Miroslava Grebeníčka z čela strany.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v úterý na dotaz Práva uvedl, že je o výzvě informován a hodlá na ni odpovědět. „Odpovím této základní organizaci prostřednictvím řídícího článku, okresního výboru strany,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám