Hlavní obsah

ČSSD chce referendum k církevním restitucím

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soc. dem. požaduje, aby o majetkovém vyrovnání s církvemi, které prosazuje vláda Petra Nečase (ODS), rozhodli občané v referendu. Vzhledem k tomu, že v současnosti neexistuje příslušná norma, která by všelidové hlasování upravovala, ČSSD ve středu předloží ústavní zákon o obecném referendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Soc. dem. dlouhodobě prosazuje, aby zde existoval zákon o obecném referendu,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. ČSSD podle svého lídra věří, že zákon podpoří i premiér Nečas.

Sobotka odkázal na to, že předseda vlády prosazuje referendum o přijetí společné evropské měny. ČSSD přitom chce, aby bylo zavedení všelidového hlasování schváleno ještě před přijetím návrhu na majetkové vyrovnání s církvemi parlamentem.

„Bude se jednat o největší finanční a majetkový přesun od 90. let,“ upozornil Sobotka s tím, že takový krok by neměl být schválen jen poslanci a senátory, ale měli by se k němu vyjádřit i voliči. „Chtěli bychom, aby toto narovnání s církvemi bylo odsouhlaseno nebo zamítnuto občany ČR,“ deklaroval Sobotka.

Podle podmínek dohody mezi vládou a zástupci církví by stát měl během třiceti let církvím zaplatit celkem 59 miliard korun, zhruba 56 procent majetku by jim měl vrátit v naturálních restitucích. Majetková odluka církví od státu by měla trvat 17 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám