Hlavní obsah

Jihočeský hejtman vzkazuje vládě: dostavte D3, nebo zapomeňte na Temelín

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz
Aktualizováno

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vzkázal v úterý na setkání s novináři české vládě, že pokud nebude garantovat další výstavbu dálnice D3, rychlostní komunikace R3 a IV. železničního koridoru, přehodnotí kraj svoji dosavadní podporu dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Reagoval tak na fakt, že zmíněné komunikace i IV. železniční koridor vypadly z projektu rozvoje transevropských dopravních sítí TEN-Tna roky 2014 - 2020  podporovaného Evropskou komisí, na něž má být vyčleněno 31,7 miliardy eur.

Z nich deset bude odebráno ve prospěch rozvoje transevropských dopravních sítí z Fondu soudržnosti, kam mimo jiné patří i Regionální operační programy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola

„Vyzývám proto veřejně českou vládu, aby vyčlenila potřebné prostředky na dostavbu dálnice i IV. železničního koridoru. Míra trpělivosti Jihočechů končí. Stát musí jasně říci, zda je dálnice D3 jeho prioritou,“ uvedl hejtman.

Zbytečné obavy, vzkazuje ministerstvo

Mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová Právu sdělila, že jihočeský hejtman se o peníze na stěžejní komunikace v jižních Čechách nemusí obávat. „Peníze budou, ale z jiného fondu,“ konstatovala Kočová.

Vysvětlila, že financování v budoucím programovacím období 2014 - 2020 úzce souvisí s revizí sítí TEN-T, která se aktuálně finišuje. Ta dělí TEN-T síť do dvou úrovní - comprehensive (globální) a core (základní). „Oba dopravní tahy, jak D3 i IV. železniční koridor jsou a nadále budou součástí evropské sítě TEN-T. Na tom se nic nezmění,“ tvrdí mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám