Hlavní obsah

Kvůli podivnému poradenství čelí hlavní hygienik dalšímu trestnímu oznámení

Hlavní hygienik Michael Vít má další problém. Před časem vyšlo najevo, že jej vyšetřuje policie kvůli možnému zneužití pravomoci veřejného činitele. Nyní se na policii obrátila advokátka Klára Samková, které vadí, že ministerstvo zadržuje o případu informace. Uvedl to server Týden.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

V prvním případě je hlavní hygienik prošetřován kvůli zakázce v hodnotě několika miliónů korun, kterou měl bez výběrového řízení zadat manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví. Mělo se jednat o poradenské služby. [celá zpráva]

Také advokátka Samková tvrdí, že zakázky vzbuzují pochybnosti a obrátila se kvůli tomu na policii. Ačkoliv ministerstvo nechalo s poukazem na její podněty i tlak veřejnosti vypracovat audit, který měl odhalit nesrovnalosti v zakázkách, jeho výsledky nezveřejnilo.

"Postup ve mně zcela důvodně vzbuzuje podezření, že v dané věci došlo k trestnému jednání - zneužití postavení ve veřejné správě k vlastnímu prospěchu," citoval právničku server. Resort se k případu nechce s poukazem na probíhající policejní vyšetřování vyjadřovat.

Poradce pracoval pro hlavního hygienika řadu let

Hlavní hygienik si podle dostupných informací najal externího poradce Otakara Vychodila. Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, vydělal do roku 2009 celkem asi 2,5 miliónu korun. Na stejnou práci má přitom hlavní hygienik na ministerstvu zvláštní odbor.

V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám