Hlavní obsah

Kalousek obviňuje místopředsedu VV ze snahy pošpinit jeho jméno

Právo, Jakub Troníček

Místopředseda Věcí veřejných (VV) Tomáš Jarolím v pondělí uvedl podrobnosti ke svému trestnímu oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska týkající se kauzy dluhu společnosti Ostroj Opava, při níž stát přišel o necelých 400 miliónů korun.Kalousek obvinění odmítá jako účelová.

Článek

Jarolím šéfovi resortu financí vyčítá, že podle něj dal před třemi lety od celé věci ruce pryč na základě účelově zadaného právního rozboru. Tím měl podle Jarolíma zneužít své pravomoci ministra ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Kalousek něco takové odmítl s tím, že jde o vykonstruované udání.

„Právní rozbor zadal naprosto účelově. Místo toho, aby se zeptal, co s tím může ministerstvo dělat, bylo zadání v tom smyslu, jestli před lety postupovala správně Česká konsolidační agentura,“ řekl Právu Jarolím.

V kauze jde o oddlužení strojírenské společnosti z roku 2001. Ostroj měl totiž dluh vůči státu ve výši 533 miliónů, který spravovala Česká konsolidační agentura prostřednictvím své dceřiné společnosti Konpo. Pohledávku nakonec stát za necelých 150 miliónů prodal a přes dvě anonymní firmy registrované v daňových rájích se dostala zpět do rukou majitelů Ostroje.

Původní dluh spravovaný společností Konpo byl zajištěn zástavním právem na údajně miliardové nemovitosti Ostroje, ale toto zástavní právo ještě v roce 2001 katastrální úřad v Opavě vymazal. V té době byl ministrem financí v Zemanově vládě Pavel Mertlík.

„To bych mohl i za Poldi Kladno“

Kalousek konstatoval, že kauzou se už zabývali všichni jeho předchůdci v ministerském křesle a že podle názoru právníků už jde o uzavřenou záležitost, se kterou nejde nic dělat.

„Inkriminovaný právní rozbor byl ovšem zadán takovou formou, aby bylo možné říci, že se s tím nic dělat nedá,“ řekl Jarolím a připomněl, že Kalouskova TOP 09 dostala od Ostroje v roce 2010 miliónový sponzorský dar.

Kalousek Jarolímovo udání razantně odmítl. „Všechny nevratné kroky v této věci se staly v roce 2001. V duchu této logiky by na mě měl pan Jarolím podat trestní oznámení i za to, že jsem nezvrátil nešťastnou privatizaci Poldi Kladno. Já to vím, police to ví, soudy to vědí a dokonce i pan Jarolím to ví. Dělá to jen proto, aby mě mediálně kriminalizoval a pošpinil, protože to má jako stranický úkol,“ řekl Právu Kalousek.

„Nemám jiný nástroj, jak se bránit proti fízlovskému stylu Věcí veřejných, než podat na pana Jarolíma trestní oznámení pro křivé obvinění,“ doplnil místopředseda TOP 09.

Doplnil, že kromě jeho předchůdců ve funkci se kauzou zabývala i policie a padly v této souvislosti i nepravomocné rozsudky. Trestní oznámení místopředsedy VV přitom míří i na některé policisty nebo úředníky, kteří měli celou věc na starosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám