Hlavní obsah

Novým starostou Krupky je člověk spojovaný s uplácením při volbách

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Novým starostou Krupky na Teplicku se v pondělí na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal dosavadní místostarosta města Zdeněk Matouš. Člověk, jehož jméno se nejčastěji skloňovalo s údajným kupováním hlasů voličů, a kvůli kterému ústecký krajský soud nechal volby dvakrát opakovat.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Nově zvolený starosta Krupky Zdeněk Matouš

Článek

První schůze jednadvacetičlenného orgánu v nové sestavě měla hladký průběh. Drtivou většinou šestnácti hlasů byl zvolen nejen starosta, ale i jeho zástupce Jaroslav Dubský (KSČM) a zbývající radní. Na koalici se dohodly strany a sdružení napříč politickým spektrem, které ve volbách uspěly. Výjimku tvoří Dělnická strana sociální spravedlnosti a sdružení Zdravá Krupka, které vytrvale poukazovalo na údajné nekalé praktiky bývalého vedení města právě v čele s místostarostou Matoušem.

Ten přitom co by lídr sdružením ČSNS 2005 a Šance pro město všechny tři volební pokusy ve městě s přehledem vyhrál. Podle Zdravé Krupky ale jen proto, že si zaplati hlasy sociálně slabých voličů. Matouš podobná obvinění pokaždé rezolutně odmítl. Jeho znechucení vyústilo před několika dny v prohlášení, že se již nebude ucházet o vedoucí místa na radnici.

„Za tu dobu, co jsem to řekl, se stala spousta věcí. Především jsme se dokázali shodnout na několika bodech, které chceme ve prospěch města společně podporovat. Navíc moje podpora co by kandidáta na starostu byla velká,“ vysvětlil Matouš, proč nakonec obsadí kancelář starosty.

„Zdá se, že nádor ztělesněný v osobě pana Matouše paralyzuje svými metastázemi nejen občany města, kteří se panicky bojí jeho metod vyřizování účtů, ale i nové a donedávna slušné zastupitele. Do voleb šli jistě s těmi nejčistšími úmysly jako Zdravá Krupka, nyní ale i oni „skáčou“, jak jim pak Matouš píská,“ uvedla Miloslava Bačová ze Zdravé Krupky, která stále doufá, že se „pomýleným“ zastupitelům podaří co nejdříve vystřízlivět a postavit se konečně na správnou stranu.

Podle Matouše čeká město spousta práce. Kvůli opakování voleb a nefungujícímu zastupitelstvu přišla Krupka podle něj o desítky milionů korun z evropských dotací, nemohla vydávat vyhlášky převádět pozemky a rozhodovat o záležitostech nezbytně spjatých s řádným chodem města. „V první řadě musíme sestavit a schválit rozpočet na příští rok,“ vytýčil starosta první cíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Krupce platí, rozhodl soud

Návrh na neplatnost v posledním roce už třetích komunálních voleb v Krupce na Teplicku zamítl v pondělí ústecký krajský soud. Při řádných volbách loni v říjnu...

Výběr článků

Načítám