Hlavní obsah

Zdravotnické odbory hrozí kvůli nenaplňování memoranda žalobami ve Štrasburku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdravotnické odbory zakládají krizový štáb, oznámili v pondělí zástupci odborů, podle nichž ministr zdravotnictví Leoš Heger nenaplňuje memorandum, v němž se za ČR zavázal zvýšit lékařům mzdy o deset procent. Lékaři dali Hegerovi 14denní lhůtu, do níž má podat garance, že memorandum bude naplněno, jinak hrozí novými protesty a žalobou v Bruselu a ve Štrasburku.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Článek

Šéf lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel byl rozhořčen, že mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl o odborářích, že se vlamují do otevřených dveří. Podle něj však z vyjádření ředitelů nemocnic plyne, že na zvýšení mezd nemají prostředky. A také ministerstvo nepodniklo žádné kroky, které by peníze zajistily. Připomněl, že jejich návrhy ministerstvo nepřijalo.

Engel tedy vyzval Hegera, aby se do příštího pátku 4. listopadu jasně vyjádřil, a předložil garance, že k 10procentnímu navýšení platů skutečně dojde.

V jiném případě jsou odboráři připraveni požadovat odvolání ministra i celé vlády. Rovněž by se mohli obrátit o pomoc na Brusel či k Evropskému soudnímu dvoru ve Štrasburku. „Nečekal jsem, že si vláda bere jméno ČR takto lehkovážně,“ poznamenal Engel.

Podle Engela se chystají také další lékařské protesty, tentokrát by však neměly omezit provoz nemocnic, ani se jinak dotknout pacientů.

Lékaři si začátkem roku pod hrozbou hromadných odchodů v rámci akce Děkujeme, odcházíme vymínili na Hegerovi podpis memoranda, které jim mělo garantovat navýšení mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám