Hlavní obsah

Léčebné konopí budou vyrábět české firmy

Právo, Oldřich Danda

Komise odborníků, která připravuje legislativní změnu, která by legalizovala užívání konopí pro léčebné účely, se dohodla, že rostliny marihuany se nebudou pouze dovážet, ale budou je moci pěstovat a prodávat i české firmy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„O povolení pěstovat si budou moci zažádat společnosti, které zajistí bezpečnost a kvalitu,“ řekl po pondělním jednání expertní skupiny děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima, který je předsedou komise. Dodal, že to v žádném případě neznamená, že konopí budou moci lidé pěstovat sami doma. Naopak podle něj navrhnou, aby ti, kteří překročí limit pěti rostlin, byli přísněji trestáni.

Firmy či farmy, které budou chtít konopí pěstovat, budou muset získat licenci, kterou bude vydávat buď ministerstvo zdravotnictví či speciální úřad. Pokud nedodrží sjednané podmínky, např. nezabezpečí rostliny před ukradnutím, budou za to pokutovány.

Odborníci počítají také s tím, že se bude léčebné konopí dovážet. Podle Zimy je Společnost nemocničních lékárníků připravena dovezené či v Česku vypěstované konopí balit a distribuovat. Návrh počítá i s tím, že bude vytvořen registr pacientů, který by měl sloužit ochraně pacientů před případnou represí policie, která by u pacienta našla větší drogy než malé.

Komise zatím získává posudky od odborných společností indikace nemocí, na které by bylo možné používat konopí jako lék. Podle Zimy lze marihuanu používat hlavně na zmírnění projevů nemocí jako je bolest u nemocných rakovinou nebo AIDS. Rostliny pomáhají lidem s Parkinsonovou nemocí či s roztroušenou sklerózou, odstraňují také nechutenství.

Příští rok v lékárnách

Zima předpokládá, že by do poloviny příštího roku mohly změny zákonů projít parlamentem. A na podzim by se tak mohly v českých lékárnách objevit první medikamenty obsahující konopí.

Jak ale upozornili lékaři a experti na konferenci o léčebném konopí, která před nedávnem proběhla ve Sněmovně, pokud nebude pro nemocné konopí dostupné za rozumnou cenu, tak k omezení samovýroby nedojde. Lze proto očekávat, že konopné medikamenty se brzy dostanou na seznam léků hrazených zdravotními pojišťovnami.

Samopěstování pro léčebné účely je v Česku hodně rozšířené. Lidé s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou nemocí či nechutenstvím nemají zatím jinou možnost. Na trhu je možné zatím získat pouze konopný sprej pod značkou Sativex, ale měsíční dávka stojí dvanáct tisíc korun.

Pod státním dohledem pěstují konopí například v Izraeli, podle profesora hebrejské univerzity Lumíra Hanuše, který zkoumá účinky konopí již 40 let, mají v Izraeli skvělé výsledky i v boji proti rakovině. Proto doporučuje, aby i v Česku lidé nechali pěstování a léčbu na odbornících a lékařích. Zároveň ale dodává: „Nejsem pro legalizaci konopí, ale kdyby bylo jeho užívání a pěstování povoleno, a zároveň by byl alkohol a cigarety zakázány, tak by to bylo pro lidstvo zdravější.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám