Hlavní obsah

Na Vítkově opět stojí zrestaurovaný Žižka

– Praha

Restaurátoři v pondělí večer slavnostně odhalili bronzový pomník Jana Žižky z Trocnova na Vítkově. Žižka stanul na památné hoře po měsících rekonstrukce Národního památníku a po další tři dny se mohou Pražané kochat opravenou sochou za speciálního osvětlení.

BEZ KOMENTÁŘE: Nasvícená socha Jana Žižky Video: Novinky

 
Článek

„Oprava byla pro Národní muzeum velice náročným úkolem a její znovuodhalení a několikadenní speciální nasvícení nemá pouze zdůraznit krásu tohoto sochařského díla, ale též upozornit veřejnost na významné momenty našich dějin i na to, jak je pro současnost důležité nezapomínat na naši historii, národní symboly a významné osobnosti,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Plastika se řadí mezi největší jezdecké sochy na světě. Restaurátorský průzkum v roce 2006 zjistil, že se nachází v katastrofálním stavu, což bylo prvním impulzem k rozsáhlé obnově díla. Celková rekonstrukce probíhala od loňského dubna.

Celkové náklady se vyšplhaly na 23 miliónů korun.

Vznik a historie sochy
Historie sochy začala v roce 1882, kdy byl založen Spolek pro zbudování Žižkova pomníku. Během jeho existence bylo vytvořeno bezpočet návrhů, ale žádný z nich nebyl realizován. Teprve v roce 1931 byl k práci na pomníku vyzván zkušený sochař, profesor Akademie výtvarných umění Bohumil Kafka. Autor pojal dílo zcela realisticky jako jezdecký pomník, kde statný kůň stojící na všech čtyřech nohách nese vzpřímenou postavu vojevůdce oděného do středověké kroužkové zbroje, třímající v pozvednuté pravé ruce palcát.
Na monumentální jezdecké soše pracoval Kafka od roku 1931. Krátce po dokončení sádrového modelu budoucího pomníku v roce 1942 umírá. Bronzová socha byla odlita až po druhé světové válce v roce 1946 v Maškově slévárenské dílně v Praze - Karlíně. Slavnostně byl pomník odhalen 14. července 1950 v den 530. výročí vítězství husitů a Pražanů nad mnohonásobnou přesilou křižáckých vojsk na Vítkově. Svými úctyhodnými parametry - výškou 9 m, délkou 9,6 m, šířkou 5 m a váhou 16,5 t patří mezi největší svého druhu na světě. V roce 1999 byl historický a umělecký význam sochy spolu s Památníkem zhodnocen jejich zařazením mezi národní kulturní památky.
V roce 2000 byla Žižkova socha a objekt Národního památníku na Vítkově převedeny do správy Národního muzea. Je jedním z jeho nejvýznamnějších objektů a zájemci jej mohou navštívit v rámci projektu Národní muzeum není jen jedna budova, podrobnosti se dozví na webových stránkách muzea.
Zdroj: Národní muzeum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám