Hlavní obsah

Referendum o euru je pr... vystrčená na sousedy, zlobí se Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době krize eurozóny se občanským demokratům nechce euro přijímat, byť to bylo stanoveno za podmínku při vstupu ČR do EU. Že si ale ODS na kongresu odhlasovala usnesení, že vstupu do eurozóny musí předcházet referendum, rozhořčilo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Podle něj to v zahraničí vyzní, jako by ČR vystrčila na zahraniční partnery "prdel".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„To usnesení je jen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a znamená vystrčenou prdel, kterou jsme ukázali sousedům,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Šéf TOP 09 už se jednou do premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli požadavku na referendum k euru opřel. Podobné výroky jsou prý nakopnutím do zadku německé kancléřky Angely Merkelové, která usiluje o záchranu eura. Navíc není vstup do eurozóny na pořadu dne, Česko by euro mohlo přijmout nejdříve za pět let. [celá zpráva]

On pouze ví, že to bude mít ohlas v ortodoxním křídle ODS, že tomu zatleskají všichni Zahradilové a národní banka a že z Hradu zazní pochvalné mručení
Karel Schwarzenberg

Pro záchranu eura přitom obětovala vlastní vládu Nečasovi názorově blízká slovenská premiérka Iveta Radičová, která navzdory koaličnímu partnerovi hlasovala s opozicí pro navýšení záchranného fondu eurozóny a následně byla jejímu kabinetu vyslovena nedůvěra.

"V dobrých i zlých časech"

„Já to nechápu, asi se snaží dělat ramena. Nejhorší je, že neví, co udělal. On pouze ví, že to bude mít ohlas v ortodoxním křídle ODS, že tomu zatleskají všichni Zahradilové a národní banka a že z Hradu zazní pochvalné mručení,“ komentoval minulý týden Nečasův záměr Schwarzenberg. Postěžoval si, že podobné výroky povedou ke ztrátě prestiže ČR za hranicemi, přičemž je bude muset vysvětlovat právě on.

„Všechno se mění. Kdo si před deseti lety myslel, že vše zůstane stát, nemá co pohledávat v politice. Kdo chce být ve spolku, tak to musí chtít v dobrých i špatných časech,“ zlobil se ministr zahraničí.

Naopak neformální lídr VV a šéf jejich poslanců Vít Bárta již minulý týden, kdy Nečas o referendu poprvé mluvil v Bruselu, vyjádřil s tímto nápadem souhlas. „Jako strana přímé demokracie velmi podporujeme pořádání referend, a proto tedy premiérův názor velmi vítáme,“ uvedl pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám