Hlavní obsah

V Praze demonstrovaly tisíce lidí proti vládním reformám

Právo, ČTK, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V centru Prahy se v sobotu odpoledne sešli lidé na demonstraci proti vládě a jejím reformám, kterou pořádala iniciativa ProAlt. Součástí protestů byl i pochod Prahou, na který demonstranti vyrazili před půl čtvrtou. Podle dostupných informací přišly na akci tři tisíce lidí.

Článek

Na náměstí Republiky se ve dvě hodiny po poledni začali scházet lidé, nejprve si vyslechli několik projevů. Vystoupil například mluvčí pořádající iniciativy ProAlt Jan Májíček nebo předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Podle posledních informací se demonstrace účastní zhruba tři tisícovky lidí. Mezi nimi jsou například odboráři ze svazu KOVO nebo z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, mladí sociální demokraté a komunisté. V rukou nesou transparenty s nápisy jako Reformy jsou deformy, Stop TOP nebo Volby nejsou bianko šek.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Několik stovek lidí se sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyjádřili nespokojenost s vládou a jejími reformami.

Zhruba po půl čtvrté odpoledne se vydali demonstrující na pochod centrem města, směrem k Dlouhé ulici a pak dál k Úřadu vlády. Původně chtěli dojít na Malostranské náměstí, kde měli vyslechnout projevy opozičních politiků. Organizátoři však trasu krátce po zahájení změnili.

Na klidný průběh protestu dohlížejí desítky policistů. Pro případ jakýchkoli problémů jsou podle policie připraveni příslušníci speciální pořádkové jednotky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstrace proti reformám

Premiér a šéf ODS Petr Nečas v sobotu v souvislosti s demonstrací odborů na dotaz novinářů uvedl: „Musím zdůraznit, že zvláště za stávající situace v eurozóně, kdy tady hrozí skutečně ekonomická krize, tak se jednoznačně ukazuje, že ty země, které se chovají rozpočtově zodpovědně a které dělají reformy, tak dokáží svým občanům zajistit vyšší životní standard a více ochránit jejich sociální práva, než země, které se chovají laxně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám