Hlavní obsah

Žalobce odložil Michálkovo oznámení kvůli ovlivněným tendrům

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Státní zástupce z Prahy 4 v těchto dnech definitivně potvrdil rozhodnutí protikorupční policie z konce září, kdy odložila případ údajných manipulací s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

Na možné machinace upozornil loni v prosinci tehdejší šéf fondu Libor Michálek. Ještě jako ředitel SFŽP podal trestní oznámení kvůli připravovanému tendru na poradenství za 80 miliónů korun v oblasti projektů k čističkám odpadních vod, kde měla být podle něj dopředu domluvená vítězná firma.

Policisté však nikoho za trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži stíhat nebudou.

„Podle policie nedošlo ke spáchání trestného činu. Usnesení policie přezkoumal státní zástupce, který ho shledal důvodným a zákonným, nevyužil svého práva a usnesení nezrušil,“ řekla včera Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Doplnila, že závěr žalobce je pravomocný, přičemž přezkoumat ho a případně případ znovu otevřít může už jen Nejvyšší státní zastupitelství. Tamní žalobci nyní už několik měsíců zkoumají jinou, rovněž odloženou část kauzy spojené se státním fondem.

Jde o možnou korupci tehdejšího ministra životního prostředí a nyní místopředsedy ODS Pavla Drobila, který měl údajně nabídnout Michálkovi funkci svého náměstka, když zničí své nahrávky s Drobilovým poradcem Martinem Knetigem.

Byl to přitom právě Knetig, kdo se prý nejprve postaral o dosazení Michálka do funkce ředitele SFŽP a pak po něm podle Michálkových slov požadoval manipulace s tamními tendry.

Příprava není trestná

Policisté odůvodnili odložení věci tím, že samotná příprava trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky už podle nového trestního zákoníku platného od loňského ledna není trestná. Michálek tendr nakonec vůbec nevypsal.

„Takže důvod není takový, že by policie byla neschopná,“ poznamenal k tomu Michálek.

Knetig je zatím jediný, kdo byl v celé spletité kauze spuštěné Michálkem a jeho nahrávkami obviněný. Jeho stíhání se však týká jiné části případu. Policie navrhuje jeho obžalobu proto, že po jednom z členů představenstva Komerční banky údajně požadoval sponzorství ODS za to, že do tohoto finančního ústavu státní fond vloží své miliardy.

Drobil rezignoval loni v prosinci poté, co Michálek tajné nahrávky ze schůzek s ním i s Knetigem zveřejnil.

Opakovaně ale odmítl spojování své osoby s jednáním Knetiga, který tvrdil, že zajišťuje Drobilovi finanční prostředky pro politickou kariéru.

„Ze samotné nahrávky mé schůzky s panem Michálkem je více než patrné, že jsem se o přípravě této zakázky (tendr za 80 miliónů, pozn. redakce) dozvěděl až od pana Michálka. Pokud by se nechtěl dopustit další ze svých manipulací, musí potvrdit, že jsem se nikdy u něj, ani u někoho jiného o zakázky vypisované SFŽP nezajímal,“ napsal Drobil v pátečním prohlášení.

Po vypuknutí kauzy chtěl prý po SFŽP vědět, jak to vlastně s předražením tendru na poradenství bylo. Podle včerejšího prohlášení zjistil, že o žádné předražení nejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám