Hlavní obsah

Mrazy v Česku v noci lámaly rekordy, nepoleví ani o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až ke třem stupňům pod nulou klesaly v noci na pátek teploty v Česku. Zatímco dosud mrzlo pouze v horských oblastech, mimořádně studená rána tentokrát zaznamenaly i stanice například v Chebu, Žatci nebo Mariánských Lázních. Podobně chladno lze čekat také o nadcházejícím víkendu, mírné oteplení přijde až po neděli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) hlásí rekord například z Chebu, kde naměřili minus 3,8 stupně. Dosud nejchladnější 21. říjen zde byl před 43 lety, kdy bylo o 0,4 stupně tepleji. Minus 3,7 stupně bylo i v Žatci, původní rekord 2,6 stupně pod nulou byl z roku 1962.

Jedenatřicet let staré teplotní maximum bylo překonáno i v Kopistech na Ústecku, kde naměřili 3,6 stupně pod bodem mrazu. Na tři stupně pod nulou přituhlo i v Českém Krumlově, ještě o 0,2 stupně chladněji bylo také v Kralovicích na Plzeňsku. Teplotní rekordy hlásí i Mariánské Lázně a Ústí nad Labem.

Ranní zima i o víkendu

"Chladná rána s teplotami pod bodem mrazu očekáváme také o víkendu. V noci na sobotu klesnou teploty na 0 až -4 stupně," uvádí předpověď ČHMÚ. Bude přibývat nízká inverzní oblačnost, v noci na neděli tak teplotní minima budou výš, a to mezi +1 a -3 stupni, a v místech, kde se vytvoří nízká oblačnost, především na Moravě, potom teploty kolem tří stupňů nad nulou.

"V dalších dnech již bude převládat obloha zatažená nízkou oblačností s ranními teplotami většinou kolem +4 °C a teploty kolem 0 °C už naměříme pouze výjimečně při případném vyjasnění," uvedl ČHMÚ.

Počasí přes den bude o víkendu převážně jasné s nejvyššími teplotami kolem deseti stupňů. Zatažená obloha a s ní mírné oteplení pak přijdou se začátkem nového týdne, kdy se má přes den oteplit až na 12 stupňů, v noci pak až na sedm stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám