Hlavní obsah

Fagan dal české straně čas do konce října, jinak se chce soudit

Americký právník Ed Fagan, který si za dluhopisy Karlových Varů vydané v roce 1924 nárokuje částku cca deseti miliard korun, dal české straně čas do konce října. Fagan tvrdí, že neodejde, dokud peníze nezíská.

Foto: Profimedia.cz

Právník Ed Fagan

Článek

Fagan v České televizi uvedl, že není jediným držitelem dluhopisů. Právníka překvapilo, že česká strana informace o jeho požadavku zveřejnila, ale prozatím s ním nehodlá jednat.

"Já jsem nezahájil mediální cirkus," dodal Fagan, který podle informací ČT spolupracuje i s někdejším hledačem tzv. Štěchovického pokladu Helmutem Gaenselem.

"Dokud mě nezabijou, neodejdu," konstatoval Fagan v nadsázce a dodal, že nehodlal vystupovat jako právník, ale coby držitel dluhopisů.

Na dotaz, dle jakého práva by se vyplacení dluhopisů u soudu domáhal, Fagan konkrétně neodpověděl, ale naznačil, že možností je celá řada.

Karlovy Vary vydaly dluhopisy v nominální hodnotě tisíc a pět set zlatých dolarů v celkovém objemu 1,5 miliónu zlatých dolarů, aby měly na úhradu dluhů a investice. Část byla vyplacena, o zbytku se tehdejší Československo dohodlo se zahraničními investory v rámci memoranda z roku 1984.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám