Hlavní obsah

Rath se opřel do Paroubka a tvrdí, že mu stranu platí kmotři z ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath tvrdí, že za financováním nového projektu někdejšího předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka stojí i "nejmocnější kmotři ODS". Podle Ratha je jejich cílem oslabit ČSSD. Rath to řekl v rozhovoru pro časopis Instinkt, Paroubek to následně označil za nesmysl.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Jiří Paroubek s Davidem Rathem v dobách Paroubkova předsednictví ČSSD

Článek

"Je spousta informací o tom, že část financiérů projektu Jiřího Paroubka jsou ti nejmocnější kmotři ODS, kteří teď začali spolupracovat s Petrem Nečasem. Ti, kteří to financují, si přejí, aby Paroubek svou stranou oslabil sociální demokracii, a tím zvýšil šanci ODS a pravicových stran, že budou dál vládnout," tvrdí v rozhovoru Rath.

Podle hejtmana je Paroubkův program výrazně pravicovější nežli ten, s nímž se o přízeň voličů uchází ČSSD. "Je to prostě další projekt, jak snížit sociální demokracii volební zisk," uvedl Rath v rozhovoru.

Paroubek: Chovají se jako zhrzená milenka

"Někteří z lídrů ČSSD se uchylují k postojům zhrzené milenky. David Rath dokáže věci odhadnout, takže odhadl budoucí sílu projektu a snaží se jej poškodit," reagoval Paroubek s tím, že hejtman nepředložil pro svá tvrzení jediný důkaz.  "Jeho tvrzení je úplný nesmysl," uzavřel Paroubek.

Rath mimo jiné uvedl, že ČSSD nedokázala pro svého expředsedu najít adekvátní post.  Ve hře prý byla kandidatura do Senátu, kde měl hrát roli jakéhosi neformálního lídra s ambicí zasednout ve vedení komory. To podle Ratha odmítal místopředseda strany i Senátu Zdeněk Škromach, který o post tehdy usiloval.

"Kdyby ten můj návrh tehdy prošel, tak by Jiří Paroubek byl teď nejspíš místopředsedou nebo možná i předsedou Senátu a nemuseli jsme řešit problém s jeho novou stranou," dodal Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám