Hlavní obsah

Konec října přinese inverzi a teploty kolem deseti stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled na příštích 30 dní slibuje až do počátku listopadu inverzní charakter počasí. Odpolední teploty se budou pohybovat maximálně kolem deseti stupňů a postupně se bude zvolna ochlazovat. Na horách se od přelomu října a listopadu budou vyskytovat smíšené či sněhové srážky. Uvádí to ve čtvrtek vydaná dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Do konce října očekávají meteorologové převládající "podzimní inverzní charakter počasí". Zpočátku bude oblačnosti méně, postupně jí bude přibývat a v závěru měsíce může vydržet i po celý den.

"V místech s nízkou oblačností se zpočátku ojediněle vyskytne mrholení, později místy mrholení a ojediněle i slabý déšť. Na horách bude během celého období skoro jasno," očekává ČHMÚ. V noci budou teploty klesat nejprve až k minus čtyřem stupňům, posléze se budou pohybovat v intervalu sedmi až dvou stupňů.

Odpolední maxima budou na většině území kolem deseti stupňů, v místech se slunečným počasím se dostanou až k 14 stupňům. Naopak tam, kde se po celý den udrží nízká oblačnost, očekávají meteorologové teploty kolem šesti stupňů.

Mlhy vystřídají srážky

Úvodní listopadová (1. až 10. listopadu) dekáda bude podle meteorologů i nadále pokračovat v inverzním charakteru počasí. "V nižších polohách bude převážně zataženo a mlhavo, místy s mrholením. Na horách a jen ojediněle i v nižších polohách skoro jasno," slibuje předpověď.

Postupně bude přibývat oblačnosti i srážek, které budou na horách smíšené či sněhové. Noční teploty budou mezi osmi a dvěma stupni, v místech s celonočním vyjasněním pouze kolem nuly. Odpolední maxima očekávají meteorologové do 12 stupňů Celsia, v místech s celodenní mlhou však mohou být pouze kolem čtyř stupňů.

Od 10. do 20. listopadu bude převládat proměnlivý charakter počasí s převládající velkou oblačností či deštěm. Na horách se opět může objevit sněžení. V noci se ochladí na šest stupňů až nulu, odpoledne se budou teploty pohybovat do 11 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám