Hlavní obsah

Klaus: Vláda musí rychle sepsat scénář řešení problémů na Šluknovsku

Právo, Aleš Pelikán
Benešov nad Ploučnicí

Řešení problémů na Šluknovsku musí podle prezidenta Václava Klause urychleně začít řešit vláda. Měla by co nejdříve sestavit akční plán, který by obsahoval realistická řešení rozdělená časově, řekla hlava státu po středečním setkání se starosty Šluknovska v Benešově nad Ploučnicí. To se konalo v rámci prezidentovy třídenní návštěvy Ústeckého kraje. Ne všichni starostové pozvání na schůzku přijali.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií na nádvoří zámku v Benešově nad Ploučnicí, kde se setkal se starosty Šluknovska.

Článek

„Zdá se mi, že starostové tomu problému rozumí, mají celou řadu nápadů, jak s problémy zápolit a co udělat. Vidím zásadní problém, není to ale problém starostů ani kraje. Vidím absenci jasného programu, akčního scénáře a ten nemůže v této zemi vypracovat někdo jiný než vláda,“ uvedl prezident po setkání se starosty Šluknovska.

„Považuji jeho absenci za selhání všech vlád posledních desetiletí,“ dodal s tím, že plán by měl být urychleně sestaven, nikoliv ale svěřován „nějakým agenturám“. „Klíčové vidím řazení věcí za sebou, nikoliv slohová cvičení,“ dodal prezident.

S prezidentovým hodnocením souhlasila hejtmanka kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Ta chce nadále pracovat na balíčku legislativních změn, které kraj navrhl, ovšem vláda je odmítla podpořit.

Zapojit se mají všichni

Přítomní starostové si setkání s prezidentem pochvalovali, zejména to, že jim věnoval více času, než bylo původně v plánu. „Měl jsem pocit, že nám je velmi nasloucháno a udělaly se závěry, které bude pan prezident používat při svých jednáních,“ řekl Právu starosta Varnsdorfu Martin Louka (HNHRM).

Krom vlády by se měli podle Klause zapojit i kraje, obce a místní lidé. Výsledky ale nelze podle něj čekat od několika schůzek. Bude to trpělivá a dlouhá práce, uvedl Klaus při návštěvě hejtmanství.

Setkání s prezidentem se neúčastnil předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser (HNHRM). Chyběli i dva místopředsedové sdružení, starosta Jiříkova Michal Maják (nez.) a starosta Dolního Podluží Josef Pecinovský (nez.).

Považuji za cennější promluvit se starosty, než abych se šel postavit před jednu budovu ve Šluknově a nechal udělat tisíce fotografií.
Václav Klaus

„Není to namířeno proti prezidentovi, ale proti přípravě jeho cesty, která trvá několik měsíců. Nedokážu pochopit, že ji nelze změnit. Je to jako by se připravovala cesta do Afghánistánu,“ řekl Zoser Právu. Podle něj nejde o setkání se starosty ale s lidmi. „Pak by zjistil, že většina z nich jsou obyčejní naštvaní lidé a ne členové Dělnické strany sociální spravedlnosti,“ dodal Zoser.

Podle prezidenta Klause byla schůzka se starosty do programu doplněna večer na úkor jeho odpočinku. V úvahu podle prezidenta přicházelo už naplánované návštěvy v západní části kraje zrušit, už tam ale s nimi počítali. „Považuji za cennější v klidu promluvit se starosty, než abych se šel demonstrativně postavit před jednu budovu ve Šluknově a nechal udělat tisíce fotografií milostivě, že před budovou stojím. Tudy cesta nevede,“ řekl Klaus s tím, že když se někteří starostové setkání neúčastní, je to jejich chyba.

Kauzy se nesmí chytat samozvaní Kohoutové

Šluknovsko je podle prezidenta využíváno i k politickým hrátkám, kdy se napětí a problémy oproti skutečnosti příliš zveličují. Prezident také kritizoval extremisty a všechny, kteří se snaží na úkor situace v severních Čechách zviditelnit. „Není možné, aby se chopili této kauzy samozvaní páni Kohoutové nebo někteří další, kteří z toho mají svou politickou hrou, kterou vybičovávají k něčemu daleko horšímu, než jaké by to skutečně bylo,“ řekl Klaus. „Toto je třeba zásadním způsobem odmítnout,“ zdůraznil.

Právě mystifikátor Lukáš Kohout, který proslul jako falešný létající asistent někdejšího sociálnědemokratického ministra zahraničí Jana Kavana, stojí za pořádáním většiny demonstrací a pochodů ve Šluknovském výběžku. Před týdnem uvedl, že ho jako spolupracovníka na "špinavou práci" platil krajský radní Petr Jakubec (ČSSD). Ten všechna obvinění popřel a řekl, že Kohouta někdo zaplatil, aby mu škodil. Kohout poté podal na Jakubce žalobu, požaduje po něm omluvu a 100 tisíc korun. Jakubec chce podat žalobu a trestní oznámení na Kohouta v nejbližších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám