Hlavní obsah

Ministerstvo kultury prohlásilo za památku pouze část gotických sklepů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku pouze část gotických sklepů u pražské Národní třídy. Zachována bude jejich větší část poblíž obchodního domu. Řekl to šéf pražských památkářů Jan Kněžínek. Prohlášení v takovém rozsahu požadoval investor, který chce v místě postavit multifunkční stavbu Copa centrum.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

Ministerstvo prohlásilo celé sklepy památkou již na přelomu roku, ministr Jiří Besser (TOP 09 + STAN) rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému řízení.

Mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík informaci nepotvrdil, zatím nedostal podle svých slov k dispozici podklady.

O rozhodnutí již ale byli informováni archeologové z Akademie věd. Nesouhlasí s ním a po prostudování zdůvodnění budou zvažovat podání rozkladu, řekl Jan Mařík z Archeologického ústavu Akademie věd.

Ministr podle něj rozhodl, že za památku bude prohlášena severní část sklepů. Ta zahrnuje šest místností. Zachována by neměla být menší, jižní část, která je podle zástupců Copa centra ve špatném stavu. Podle archeologů by měly být sklepy zachovány jako celek.

Lidé seznámeni s okolnostmi případu podobné rozhodnutí očekávali. Někteří z nich poukazují na to, že investorem stavby je podnikatel Sebastian Pawlowski, který byl v minulosti často spojován s vedením Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám