Hlavní obsah

Jančíkova radnice platila z veřejných peněz masérku i fitness

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Minulé vedení Prahy 5 za bývalého starosty Milana Jančíka (ODS) platilo z rozpočtu radnice masérku a permanentky do fitness centra dohromady za statisíce korun. Vyplývá to z hospodářského auditu, který si nechalo zpracovat současné vedení radnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Jančík

Článek

Radnice loni proplatila nejméně dvě faktury na 80 až 90 tisíc korun za masérské služby, a to podle současného starosty Prahy 5 Radka Klímy „jakési paní Vlastě,“ která působí v jedné z Jančíkových společností.

„Nikde nebylo uvedeno, kdo byl masírován a jak,“ řekl Klíma. Z obchodního rejstříku plyne, že s Jančíkem sedí v orgánech společností jediná Vlasta. Jde o Vlastu Libotovskou, předsedkyni dozorčí rady Libotowska Group, která se má zabývat prodejem kosmetiky a jejímž jediným akcionářem je Jančík. Exstarosta Prahy 5 se s Vlastou Libotovskou nechal vyfotit při návštěvě jednoho brněnského kosmetického salónu.

Masérku si vybrali úředníci, tvrdí exstarosta

Jančík Právu potvrdil, že šlo o služby Vlasty Libotovské. Tvrdí, že si ji vybrali sami úředníci a ona poskytovala své služby ženám z Prahy 5. „Jednalo se o jednorázovou akci. Další péči, pakliže následovala, si dámy hradily ze svého. Salón paní Libotovské byl úředníky vybrán na základě nabídky na internetu. Údajně patří ve svém oboru mezi nejlepší v ČR, ale i v Evropě,“ reagoval pro Právo Jančík.

Podle něho zakázka měla svůj smysl. „Vzpomínám si, že jedna objednávka na tyto služby se týkala dam ze samosprávy i z řad úřadu městské části, protože relaxaci a aktivní odpočinek považuji za prostředek ke zvýšení kreativity a pracovního nasazení. Nehledě na skutečnost, že se jednalo o dámy, které jsou v přímém kontaktu s občany, a myslím si, že dobrá vizáž i ustrojení jsou pro image úřadu velmi důležité,“ uvedl Jančík.

Fitness za 220 tisíc

Radnice také v roce 2010 nakoupila deset ročních permanentek do luxusního fitness centra v obchodním centru na Andělu. Jeden roční vstup stál 22 tisíc korun, celkem tak radnice za tyto účely utratila 220 tisíc korun.

„Nikde se ale nedá dohledat, komu permanentky sloužily, kdo je využíval,“ konstatoval Klíma s tím, že se předpokládá, že posilovat chodili radní. Možná s Jančíkovou výjimkou.

Nevýhodných smluv je více

Nové vedení městské části, v které jsou zástupci TOP 09, ČSSD a VV, si nechalo zpracovat celkem tři audity - hospodářský, personálně procesní a audit informačních technologií. Audity už dříve upozornily na některé nevýhodné nebo podezřelé smlouvy, jako byl kontrakt s Pražskou energetikou (PRE) na dodávku IT nebo smlouva na předpověď počasí pro Prahu 5.

Případ Agentury Prahy 5, kterou Jančíkova radnice najala na vymáhání dluhů od neplatičů nájemného, je podle místostarosty Jiřího Vejmelky (VV) mnohem závažnější, než působení masérky pravděpodobně ve starostenské kanceláři. „Podle znaleckého posudku vznikla městské části jen v roce 2003 škoda 15 miliónů korun,“ řekl Právu Vejmelka.

Plýtvalo se všude, tvrdí současné vedení

Převodem pohledávek z radnice na vymahačskou agenturu se zabývá policie. Detektivové z elitního protikorupčního útvaru se také zabývají zjištěními Práva o nevýhodném pronájmu lukrativní skládky v pražském Motole, kterou Jančík soukromé firmě pronajal za sto korun ročně, a nechal ji tak snadno vydělat desítky miliónů korun. [celá zpráva]

Podle Klímy se v minulosti na radnici plýtvalo téměř všude. Městská část doufá, že nyní díky auditu ušetří 50 miliónů korun, doporučuje se rozvázat nevýhodné smlouvy. To ale zpravidla nebývá jednoduché.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám