Hlavní obsah

Karlovarský primátor se poradil s Kalouskem a odvolal schůzku s Faganem

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Schůzku sjednanou s americkým mediálně známým právníkem Edwardem D. Faganem na čtvrtek 20. října odpoledne kvůli jeho žádosti o zhruba 10 miliard korun za dluhopisy města z první republiky karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) odvolal.

Článek

„Na základě rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) jsem zrušil předběžně sjednanou schůzku s Edwardem Faganem ve čtvrtek 20. října,“ uvedl Kulhánek.

Foto: Profimedia.cz

Právník Ed Fagan

„Vzhledem k celkové současné právní situaci neexistuje žádný právní důvod k jednání mezi městem Karlovy Vary a Edwardem Faganem. Abychom vyloučili jakákoliv rizika oslabení zájmů města Karlovy Vary a České republiky, veškeré další kroky v této věci budou koordinovány a vedeny ministerstvem financí ČR,“ dodal karlovarský primátor, který o svém rozhodnutí Fagana již informoval.

Karlovy Vary vydaly dluhopisy v nominální hodnotě tisíc a pět set zlatých dolarů celkovém objemu 1,5 miliónu zlatých dolarů, aby měly na úhradu dluhů a investice. Podle Rudolfa Píši z pražského Muzea cenných papírů ale Fagan nemůže zastupovat vlastníky všech dvou tisíc dluhopisů, které byly za první republiky městem emitovány. Část dluhopisů byla totiž ve 30. letech minulého století podle něj postupně vyplácena. Další byly podle něj vyřízeny se zahraničními vlastníky dluhopisů v rámci mezinárodního memoranda v 80. letech. Navíc už po II. světové válce všechny záruky za závazky města převzal tehdy stát.

Při té příležitosti se také snižoval původní 8procentní úrok se na polovinu, čímž podstatně poklesly výnosy z dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám