Hlavní obsah

ODS i TOP 09 mají smůlu, Klaus jim na sjezdy pošle pouze zdravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se o nadcházejícím víkendu nezúčastní ani kongresu ODS, ani sjezdu TOP 09. Oběma stranám pošle na setkání pouze zdravice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Občanští demokraté se v sobotu sejdou v pražských Letňanech na nevolebním kongresu, který chtějí věnovat především debatě o situaci ve straně a přípravě na krajské a senátní volby v příštím roce. Kongres by také měl rozhodnout o tom, zda Nečasovi a jeho místopředsedům prodlouží mandát v čele strany do konce příštího roku. ODS by pak mohla nové vedení vybírat až po podzimních volbách.

Zakladatel ODS Klaus byl do roku 2008 i jako hlava státu čestným předsedou občanských demokratů. S ODS se ale před třemi lety rozešel a funkce čestného předsedy se vzdal. Vadila mu podle něj příliš proevropská politika strany a osoba tehdejšího předsedy Mirka Topolánka.

Vztah prezidenta k ODS se částečně zlepšil po loňském nástupu Nečase do čela strany. Ani loňského kongresu ODS, kde byl Nečas zvolen předsedou, se ale Klaus nezúčastnil. Nyní Nečase požádal, aby přednesl jeho zdravici.

TOP 09 čeká o víkendu volební sněm v Hradci Králové, který podle všeho nepřinese výrazná překvapení. Post předsedy bude obhajovat Karel Schwarzenberg, prvním místopředsedou se podle všeho znovu stane zakladatel strany Miroslav Kalousek. Oba jsou na tyto posty jedinými nominovanými.

Reklama

Výběr článků

Načítám