Hlavní obsah

Kalousek vrací úder: Styl politiky VV je špiclovat a udávat

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si dává trestní oznámení namířené vůči jeho osobě do souvislosti s nadcházejícím stranickým kongresem, před jehož začátkem se jej VV snaží pošpinit. Podle něj stojí VV i za pádem ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS), jehož ze dne na den odvolal premiér Petr Nečas (ODS). Jenže předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg není Nečas a neustoupí, vzkázal VV Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek přišel s novou teorií, co způsobilo sesazení Ivana Fuksy z funkce ministra zemědělství. Premiér to vysvětloval tím, že byl coby ministr málo aktivní. V kuloárech se ale hlasitě hovořilo, že předseda ODS tak chtěl jen oslabit tzv. „tluchořovské křídlo“, které koncentruje uvnitř ODS Nečasovy oponenty. Gesto mělo oslabit pozici Petra Tluchoře před volbami vedení středočeské ODS. Tluchoře nakonec za Nečasovy podpory porazil Fuksův ministerský nástupce Petr Bendl.

Podle Kalouska však s odvoláním Fuksy tlačily na předsedu vlády Věci veřejné, které si nyní vyšláply i na něj.

„Věcem veřejným poté, co donutily premiéra Petra Nečase popravit Ivana Fuksu, výrazně vzrostl apetit,“ sdělil Novinkám Kalousek v reakci na trestní oznámení, které vůči němu namířil místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Podle Kalouska však má trestní oznámení kvůli údajné korupci kolem hlasování o povolení internetového sázení za cíl jej „pošpinit před kongresem TOP 09“. První místopředseda strany se však o svou pozici v partaji neobává. „VV zapomínají na jeden zásadní fakt, že pan Schwarzenberg není Petr Nečas,“ poznamenal Kalousek.

Ministr si ale na adresu VV neodpustil kousavé poznámky. „O nic jiného jim nejde, než mě před kongresem TOP 09 pošpinit. Nic na mě nemají než umělá obvinění. Opravdu styl politiky obohatily, mám-li použít jejich slova, jejich nový styl je špiclovat a udávat,“ uzavřel Kalousek.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím podal trestní oznámení na neznámého pachatele v březnu coby ještě řadový člen koaliční partaje. Podezřelé mu byly zvěsti kolem údajné korupce při schvalování internetového sázení v roce 2008. Žalobce pak nechal vyšetřovat Kalouska a šéfa Penty, pod niž spadá také sázkařská společnost Fortuna, Marka Dospivu. Jarolím se chystá ve čtvrtek podat další trestní oznámení, a to přímo na Kalouska a jeho poradce Radka Šnábla.

Jarolím má trestní oznamování v popisu práce, tvrdí John

Předseda VV Radek John Jarolímovy aktivity podpořil. Podle něj má Tomáš Jarolím jako místopředseda strany shromažďovat z regionů podezření na korupční jednání. „Pokud uzná, že je nějaké podezření na korupci, tak podá trestní oznámení,“ řekl Novinkám John. Vedení strany podle něj ví, jaká trestní oznámení má v plánu. John připomněl, že také podal oznámení kvůli ekologické zakázce na Hodonínsku, nebo ohledně pivovaru ve Vyškově.

Strana už ale nezkoumá, zda podnět přišel z regionů nebo jej inicioval sám Jarolím.

Že by trestní oznámení místopředsedy VV na místopředsedu koaličního partnera zhoršilo vztahy v koalici, nepředpokládá. „Vztahy v koalici jsou už teď tak špatné, že už je nemůže nic ohrozit,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám